Magnezij

Mineral, s katerim boste hujšali hitro in zdravo!

T.D.
25. 11. 2019, 21.25
Deli članek:

Magnezij je ključnega pomena za optimalno delovanje nadledvične žleze oziroma izločanje vseh hormonov v telesu.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Magnezij je nujen mineral, ki nadzira kar 300 ključnih funkcij v telesu, tudi skladiščenje maščobe. Primanjkuje ga kar 80 odstotkom žensk oziroma 99 odstotkom tistih, ki so kar naprej utrujene, ne morejo spati in težko shujšajo. Poskusimo ga vključiti v svoj jedilnik s pravimi živili, pa bo tehtnica v enem mesecu pokazala za šest kilogramov manj.

Utrujenost in stres

Magnezij je ključnega pomena za optimalno delovanje nadledvične žleze oziroma izločanje vseh hormonov v telesu. Če je minerala premalo, trpimo zaradi preveč stresnega hormona kortizola, postanemo napeti in sčasoma zelo utrujeni. Ker je magnezij zelo pomemben tudi za delo mišic, se njegovo pomanjkanje hitro kaznuje z mišičnimi krči, pa tudi z napetostjo v vezeh oziroma sklepih.

Kako magnezij topi maščobe

Kot da vse našteto ni dovolj, pa ima mineral zelo pomembno vlogo tudi pri razgrajevanju maščob. S tem ko zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola, ki skladišči veliko glukoze, se topi predvsem trebušna debelost. Izboljšuje odzivnost celic na inzulin, kar se pozna po boljšem izkoristku krvnega sladkorja, to pa kajpak spet pomaga pri hujšanju.

Kakšno hrano jesti

Uravnotežena prehrana je zagotovo najboljši način, da zaužijemo vse potrebne vitamine in minerale. Vključimo v svoj jedilnik veliko hrane, bogate z magnezijem. Odlična naložba je uživanje velikih količin zelene solate, ki je zelo bogata s klorofilom, ta pa pripomore k izkoristku magnezija. V idealnem razmerju je magnezij, skupaj s kalcijem, prisoten v stročnicah, oreščkih in semenih. Pa še to: manj ko so predelani ogljikovi hidrati, ki jih uživamo, več magnezija lahko uskladiščimo. Ugotovili so namreč, da se pri presnovi izdelkov iz prečiščene, bele moke porabi veliko magnezija.