tipi in vrste

Ko mišice oslabijo, se lahko pojavi hernija!

T.D.
16. 11. 2019, 10.59
Deli članek:

Precej pogost tip kile je hiatalna kila, ki nastane na preponi, to je mišični plasti, ki ločuje prsno votlino od trebušne.

Dreamstime
Popkovna kila se pojavi tik nad popkom ali pod njim.

Če imamo mišice dovolj napete in trdne, pritiskajo na različna tkiva in organe in jih pomagajo držati v pravilni legi. Včasih pa mišice oslabijo, na primer zaradi prenapetosti ob dvigovanju bremen ali prirojene šibkosti. Ko se to zgodi, si mehka tkiva izsilijo pot skozi oslabelo mesto in tvorijo izboklino ali vrečo, znano kot kila ali hernija. Če se nam ponavlja, jo je najbolje operirati.

Največkrat popusti trebušna stena

Kile se pojavljajo na mnogih delih telesa, vendar so najpogostejše v trebušni steni. Nemalo trebušnih organov držijo v pravi legi trdne mišice trebušne stene, tudi če pritisk od znotraj naraste, na primer med kašljanjem, kihanjem, dviganjem težkih bremen ali ob napenjanju pri odvajanju seča ali blata. Če pa kakšen droben delček stene odpove, je že to dovolj, da skozi »luknjo« zdrsne del trebušne vsebine, zlasti črevesje, in zatipamo zoprno bulo, ki se je kar ustrašimo. Precej pogost tip kile je hiatalna kila, ki nastane na preponi, to je mišični plasti, ki ločuje prsno votlino od trebušne. Njen poglavitni znak je običajno zgaga oziroma boleče pekoč občutek v prsih. Nastane, kadar okoli odprtine v preponi, ki ji pravimo hiatus, oslabi mišično tkivo in se trebušni del požiralnika, pogosto kar skupaj z delom želodca, zrine navzgor skozi hiatus v prsno votlino. Kila oblikuje zvonasto oteklino na koncu požiralnika, vendar kljub zgagi večina ljudi niti ne pomisli, da jo ima.

Popkovna kila

Ta se pojavi tik nad popkom ali pod njim in je najpogostejša pri močnejših ženskah, ki so večkrat rodile. Občutimo jo kot nelagodno težo, včasih tudi bolečino. Tudi popkovne kile pri novorojenčkih so precej pogoste in nastanejo, ker se trebušna stena med plodovim razvojem ni pravilno razvila. Nabreklina naraste zlasti pri joku. Velikokrat se zazdravi kar sama po sebi, kakšno leto po rojstvu, če ostane, zdravnik predlaga operacijo.

Dreamstime
Stegenske kile so dvakrat pogostejše pri ženskah, še posebej po porodu.

Pri moških so pogoste dimeljske kile. Predel dimelj je že anatomsko šibkejši zaradi slabše mišične pokritosti, poleg tega pa pokončna drža povzroča velik pritisk na ta predel in tako še bolj obremenjuje šibko tkivo. Stegenska kila se pojavlja na zgornjem delu stegna. Je pogostejša pri ženskah, spet tistih, ki so močnejše in so večkrat rodile. ker je odprtina, skozi katero zdrkne stegenska kila, majhna, je nevarno, da se organi »zadrgnejo« in je operacija zato nujna.

Potisniti nazaj ali ne?

Večino kil lahko preprosto potisnemo nazaj, če ne gre in kile motijo, pa jih je bolje operirati. Operacija je smiselna tudi pri kilah, ki jih vračamo na svoje mesto, vendar se pogosto ponavljajo in so boleče.

Statistika

Med vsemi kilami je 70 odstotkov dimeljskih, 20 odstotkov je stegenskih, 10 pa popkovnih. Posredne dimeljske kile so najpogostejše pri otrocih in mladih odraslih, poleg tega so 20-krat pogostejše pri moških. Od 10 do 20 odstotkov dimeljskih kil je posledica oslabelosti mišic zaradi preobremenjevanja ali poškodbe, dimeljske kile te vrste pa se običajno pojavljajo pri starejših moških s šibkimi mišicami. Stegenske kile se zelo redko pojavljajo pri mlajših od 15 let, so dvakrat pogostejše pri ženskah, še posebej po porodu, približno 30 odstotkov ljudi, starejših od 50 let, pa trpi za hiatalno kilo.