MINERALI

S špinačo in fižolom nad slabokrvnost

T.D.
10. 11. 2019, 20.30
Deli članek:

Železo je element, ki ga naše telo nujno potrebuje. Najpomembnejši je hemoglobin, ki prenaša kisik v krvi po telesu.

Dreamstime
Naše telo pridobi vitamine in železo s hrano.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja železa so utrujenost, ravnodušnost, bolečine v mišicah ter suha usta in grlo. 

Če naše telo nima dovolj zalog železa, težje deluje in tudi hitreje se utrudimo, saj telesu primanjkuje kisika. Obstajajo živila, ki vsebujejo več železa kot meso. Ostrige niso le afrodiziak, so tudi izvrsten vir železa; 85 gramov teh školjk vsebuje osem miligramov hemskega železa. To je več kot rdeče meso, vsebujejo pa tudi manj nasičenih maščob kot večina rdečega mesa. Bogate so s selenom in cinkom, ki sta ključna tako za zdravo prebavo in imunski sistem kot za zdravje ščitnice. 

Beli fižol

Če pojeste pol skodelice belega fižola iz pločevinke, ste v telo vnesli že štiri miligrame nehemskega železa. Fižol je živilo, ki je polno beljakovin in vlaknin, zato ga v svoj jedilnik vključite večkrat. Če ga imate radi v solati, ji lahko dodate še limono ali limeto; pomagata namreč pri absorpciji nehemskega železa. Fižol tudi pomaga zniževati raven slabega holesterola in ugodno vpliva na raven sladkorja v krvi. 

Špinača

Ena skodelica špinače vsebuje 6,4 miligrama nehemskega železa in le 40 kalorij. Vsebuje tudi dvajset različnih vitaminov in mineralov, poleg tega pa je zelo okusna. Lahko jo jeste kuhano ali kar surovo v solati, dodajte pa ji še vitamin C. 

Dreamstime
Med hrano, bogato z železom, uvrščamo tudi rozine.

Semena čije

Semena čije že dlje časa veljajo za superživilo, saj vsebujejo maščobne kisline omega 3, pa tudi veliko železa. Trideset semen vsebuje 2,2 miligrama železa. V njihovi sestavi je tudi veliko vlaknin, vitaminov, mineralov in aminokislin.

Sezam, leča in druga živila

V četrtini skodelice sezama je 5,2 miligrama železa. Semena lahko dodate v kruh ali solato. Skodelica kuhane leče pa vsebuje 6,7 miligrama železa. Med hrano, bogato z železom, uvrščamo še rozine, zeleno listnato zelenjavo, brokoli, grah, ajdo, čičerko, oreščke, marelice, šipek, fige in datlje.