Kljub nasprotovanju

Trump pomilostil vojake, ki so pobijali civiliste

A.S./STA
16. 11. 2019, 11.07
Posodobljeno: 16. 11. 2019, 11.08
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek pomilostil tri ameriške vojake, obtožene oziroma obsojene vojnih zločinov. To je Trump storil kljub nasprotovanju nekaterih visokih predstavnikov Pentagona in vojske.

Profimedia
Edward Gallagher

Predsednik ZDA je oprostil Mathewa Golsteyna, ki čaka na sojenje zaradi umora domnevnega izdelovalca bomb v Afganistanu. Oprostil je tudi Clinta Lorancea, ki je bil leta 2013 obsojen na 19 let zapora umora dveh civilistov v Afganistanu.

Edward Gallagher pa je bil letos sicer oproščen umora zapornika v Iraku, spoznali pa so ga za krivega fotografiranja s truplom zapornika. Odvzeli so mu čin, a mu ga je Trump zdaj vrnil.

Ameriški New York Times je poročal, da so visoki predstavniki obrambnega ministrstva, tudi minister Mark Esper, nasprotovali predsednikovi odločitvi. So pa na Trumpovo stran stopili konservativni politiki, vključno s kongresniki.

Trump je sicer letos že oprostil enega vojaka, ki je bil zaradi umora v Iraku v zaporu in nato pogojno izpuščen na prostost. V petek pomiloščenim vojakom je že v preteklosti izrazil podporo na Twitterju.

"Predsednik je kot vrhovni poveljnik odgovoren za spoštovanje zakonov, ko je primerno, pa tudi za to, da se podeli pomilostitev," so navedli v Beli hiši.