Rak na debelem črevesu in danki je zahrbtni tihi morilec, saj za njim vsako leto zboli 1200 Slovencev, približno 700 pa jih zaradi bolezni umre. Tumorje na sluznici danke ali debelega črevesa, imenovane polipi, je treba odstranjevati, sicer se lahko razvijejo v rakave tvorbe. Na kaj je treba biti pozoren pri njegovem zgodnjem odkrivanju? Vsak polip lahko povzroča krče, bolečine v trebuhu, hudo zaprtost, izjemoma tudi popolno zaporo črevesa. Če polip ustavi premikanje blata in plinov v črevesu, to ni le zelo boleče, ampak tudi življenjsko ogrožajoče.

Rak grla in požiralnika

Veliko študij je potrdilo, da raka na požiralniku povzroči prehrana s premalo vitaminov in mineralov, kronična zgaga, prekomerno pitje alkohola, prav tako tudi debelost. Preprečujejo pa ga s selenom bogata živila, kot so ribe, polnozrnati kruh ter brazilski orehi. Žal ga je težko odkriti in zdraviti v zgodnji fazi. Običajno je prvi znak oteženo požiranje zaradi zoženega požiralnika, sledijo pa še hujšanje, bolečine v prsih ter med lopaticami, hripavost, kronični kašelj in izkašljevanje krvi.

Rak želodca

Povezan je s kroničnimi okužbami, ki povzročajo želodčne razjede, in spet je pomemben krivec prehrana, predvsem uživanje večjih količin slane, prekajene ali z nitrati konzervirane hrane ter premalo sadja in zelenjave, preprečujejo pa ga vitamin C ter prehranski dodatki betakarotena. Pojdite se pregledat, če čutite v predelu želodca, tik pod prsnico, bolečino, če ste slabotni brez jasnega razloga ali če zaznate spremembe pri odvajanju blata.

Rak trebušne slinavke

Ogroža ljudi, ki so že večkrat preboleli vnetje trebušne slinavke, pogostejši pa je še pri kadilcih in ljudeh, ki uživajo veliko mastne hrane in so izpostavljeni strupenim kemikalijam. Priporočljivo se je držati zdravih navad, ki preprečujejo vse vrste raka, se pravi uživati zdravo hrano z malo maščobami in veliko sadja, zelenjave in polnovrednih živil, ohranjati zdravo telesno težo, biti redno telesno aktiven in opustiti kajenje.

Kolonoskopija ne boli!

Med kolonoskopijo, ki vam jo svetujejo v primeru sumljivega vzorca blata, zdravnik z medicinskim pripomočkom, imenovanim endoskop, pregleda celotno debelo črevo. Endoskop oziroma kolonoskop je za prst debela upogljiva cev, ki je sestavljena iz številnih optičnih vlaken, po katerih se slika črevesne notranjosti prenaša na zaslon. Pred pregledom morate črevo dobro izprazniti, da si ga zdravnik lahko natančno ogleda in opazi morebitne spremembe v njem. Če zdravnik med kolonoskopijo odkrije črevesne polipe, jih lahko s kolonoskopom tudi odstrani. Prav tako lahko med preiskavo odkrije sum na tumor, takrat vzame delček tkiva za nadaljnjo preiskavo. Da bi bolje videl črevesno sluznico in morebitne bolezenske znake, bo zdravnik med preiskavo črevo napihoval z zrakom. Zato se lahko pojavijo občutek napetosti, pretakanja ali krči. Če pa bi začutili bolečine, kar se zgodi le izjemoma, povejte zdravniku, ki bo takoj ustrezno ukrepal. Prestati kolonoskopijo je, skratka, kot pravijo »preživeli«, smešno lahko v primerjavi z zdravljenjem napredovanega raka.