Kirurginja prof. Maria Joao Cardoso – specialistka na Champalimaud centru za bolezni dojk v Lizboni na Portugalskem - je izpostavila, da ni nikakršnih dokazov, ki bi utemeljevali učinkovitost zeliščnih terapij. 

»Zdravniki bi morali biti bolj proaktivni pri spraševanju pacientk, kaj še jemljejo med zdravljenjem raka dojk,« je izpostavila in dodala, da bi pacientke pred jemanjem dopolnil, še posebej v kolikor se je rak že razširil na kožo (to se zgodi v enem od petih primerov pacientk, ki so jim diagnosticirali to hudo bolezen), to omeniti svojemu osebnemu zdravniku. Nekateri izdelki lahko povzročijo motnje pri hormonskih terapijah ali terapijah s kemoterapijo oziroma celo podaljšajo proces strjevanja krvi – kar lahko vodi k ranam, ki se dlje časa celijo. »S tem si lahko povzročijo več škode kot koristi,« je dejala Cardosova.

Česnova, ingverjeva in ginkova dopolnila lahko upočasnijo celjenje ran na koži. Poleg česna, ginka, divjega kostanja, gloga, belega vratiča in kurkume, ki lahko ovirajo strjevanje krvi, zdravnica svetuje previdnost tudi pri uživanju grenivk in pomaranč, saj lahko omenjeni agrumi vplivajo na razgradnjo zdravil v telesu.

Cardosova pa je izpostavila, da imajo alternativne terapije z jogo, reikijem in akupunkturo, zgolj pozitivne vidike na kakovost življenja pri bolnikih z rakom.