Zdravje

Pomagajmo sinusom s hrenom in poprom

T.D.
3. 11. 2019, 18.02
Deli članek:

Nepravilno zdravljen sinuzitis oziroma vnetje sinusov se pogosto razvije v kronično obolenje. Kako ga odpraviti ali vsaj omiliti na naraven način?

Profimedia
Naj vnetje sinusov ne postane kronična bolezen.

Če pijete premalo vode in ste kronično dehidrirani, je vnetje sinusov logična posledica. Prvi korak k rešitvi je torej, da začnete piti dovolj vode – vsak dan vsaj dva litra čiste vode. Ne pozabite: tekočina ni voda, pa četudi so to čista juha, zeliščni čaj ali domač nesladkan sok. Za začetek si zapisujte, koliko čiste vode popijete, da boste videli, kakšen je primanjkljaj in koliko vode morate dodati.

Grgranje kokosovega olja

Kokosovo olje je »čudežno« olje, ki reši marsikatero zdravstveno težavo – od glivic in suhe kože do zamašenih sinusov. Za odmaševanje sinusov je poleg uživanja jedilne žlice kokosovega olja na dan priporočljivo to tudi grgrati. Pri tem je seveda treba uporabiti tekoče olje (po potrebi ga nekoliko segrejte); grgrajte približno dvajset minut, nato olje izpljunite in si usta izperite s toplo vodo. Postopek ponavljajte vsak dan, vse dokler se vam sinusi ne odmašijo.

Naravna zdravila za hitro olajšanje

Tisti, ki ste že kdaj zboleli za sinuzitisom, veste, da bi v trenutkih, ko je napetost v sinusih največja, naredili skorajda vse, samo da bi napetost in bolečina popustili. Za hitro oziroma takojšnje izboljšanje težav sta odlična naravna pomočnika kajenski poper in hren. Iz kajenskega popra si lahko pripravite čaj, in sicer tako, da zavrete 2,5 decilitra vode, v katero dodate pol žličke kajenskega popra in limonin sok ter po želji tudi naravno sladilo. Čaj popijte, dokler je še vroč, v enem dnevu pa si ga lahko pripravite največ trikrat. »Skrivnost« kajenskega popra je v njegovem dekongestivnem delovanju, ki na naraven način očisti zamašene sinuse. Hren deluje protibakterijsko in protiglivično, prav bakterije in glivice pa so pogost povzročitelj vnetja sinusov.

Kis za manj sluzi

Jabolčni kis uravnoteži pH-vrednost v sinusih in tako pomaga odstraniti odvečno sluz, ki se pri vnetju sinusov pospešeno nabira. Ker deluje tudi protibakterijsko in protiglivično, je jabolčni kis več kot idealen pomočnik v boju proti sinuzitisu. Napitek z jabolčnim kisom pripravite tako, da zmešate dva decilitra tople vode z žlico jabolčnega kisa. Napitek lahko popijete ali ga uporabite za grgranje.