Za domačo tinkturo oziroma »imunal«, ki jo bomo pripravili v enem steklenem kozarcu, potrebujemo eno celo rastlino in liter 50- ali 60-odstotnega alkohola. Korenine dobro operemo, nato pa celo rastlino razrežemo na manjše kose, jih damo v kozarec in prelijemo z alkoholom. Kozarec dobro zapremo in postavimo v temen prostor za mesec in pol. Nato pripravek dobro precedimo v čisto, temno steklenico in shranimo na hladno in temno mesto. Priporočata se dve preventivni kuri, ena jeseni, druga spomladi. 15 kapljic tinkture zmešamo z mlačno vodo in popijemo na tešče. Kura naj traja največ mesec dni. V času prehladov in gripe se zelo prileže tudi čaj, ki ga pripravimo iz posušenih korenin ali cvetov. Žlico mešanice prelijemo s 300 mililitri vroče vode in pustimo stati 15 minut. Nato precedimo in pijemo po požirkih do trikrat na dan.