NABERIMO GA

Odpravlja vzroke, ne lajša le simptomov

Z.F.
2. 11. 2019, 10.01
Deli članek:

Ameriški slamnik je tudi v Sloveniji že precej uveljavljen. Zasajenega najdemo že na domačih vrtovih, medtem ko je nekoč kraljeval zgolj po parkih in botaničnih vrtovih.

Dreamstime
Čas je, da naberete cvetove in izkopljete korenine.

Ameriški slamnik je v Evropo prišel iz Severne Amerike, kjer velja za eno najpomembnejših zdravilnih rastlin severnoameriških prerijskih Indijancev. Ti ameriški slamnik uživajo pripravljen v soku ali kot kašo, včasih celo za žvečenje. Uporabljajo ga pri številnih tegobah, denimo opeklinah, ranah, vnetju dlesni, prehladih, mumpsu, ošpicah, gonoreji … Uporabljali so ga tudi pri pikih kač, mrčesa in drugih zastrupitvah. Pri nas ameriški slamnik uporabljamo za naravno krepitev imunskega sistema. Uživamo raztopine sveže iztisnjenega soka iz listov ali cvetov, alkoholne izvlečke ali čaje grobo zmletih delov rastlin.

Kateri deli rastline so koristni?

Pri zdravljenju prehladov in vnetega grla se poleg uživanje čajev iz ameriškega slamnika in tinkture priporoča tudi grgranje 10 mililitrov tinkture, razredčene v kozarcu tople vode. 

V zdravilne namene se navadno uporabljajo korenine in cvetovi, nič pa ne bo narobe, če boste pri pripravi tinkture uporabili tudi liste in stebla. Cvetove nabiramo pozno jeseni, ko so popolnoma odprti in skoraj že nekoliko uveli, v jeseni pa izkopljemo tudi korenine. Te so valjaste oblike in nekoliko nabrazdane. Če ranite njihovo površino, imajo rahlo aromatičen vonj, po okusu pa so na začetku rahlo sladkaste, nato grenke.

Delovanje

V ameriškem slamniku najdemo številne spojine, ki stimulirajo delovanje belih krvničk – levkocitov. Med njimi so derivati kavne kisline, flavonoidi, fenoli in eterično olje ameriškega slamnika. V koreninah najdemo hlapno olje, polisaharide in smole, ki delujejo razkuževalno, uničujejo glivice in krepijo imunski sistem. Najdemo pa tudi glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov. Strokovnjaki so potrdili, da je ameriški slamnik tako edino zdravilo, ki pri zdravljenju prehlada odpravlja tudi vzroke, in ne le lajša simptome. S kurami ameriškega slamnika je dobro začeti v prehodnem času, ko se pojavljajo prehladna in hitro nalezljiva obolenja. Primeren je tako za šolarje kot tudi za starejše. Uživanje pripravkov iz ameriškega slamnika pa je tako koristno za preventivno povečanje odpornosti kot tudi pomožno zdravljenje, skupaj z antibiotiki in drugimi zdravili pri že razvitih okužbah.