Alternative

Zdravi in nekalorični nadomestki sladkorja

T.D.
27. 10. 2019, 09.03
Deli članek:

Beli sladkor je pogosto uporabljena sestavina jedi, a ker je zdravju škodljiv in precej kaloričen, vse bolj odkrivamo tudi njegove nadomestke. Pa tudi ti niso vsi zdravi.

Dreamstime
Beli sladkor je vir praznih kalorij.

Zdravju najbolj škodljiv je beli sladkor, ki slabi jetra, trebušno slinavko in imunski sistem, uničuje zobe in dlesni, pripomore k nastanku sladkorne bolezni in porablja vitamine, ki jih telo nujno potrebuje za zdravo delovanje. Beli sladkor je vir praznih kalorij, saj zaradi rafiniranja ne vsebuje ne vitaminov ne mineralov. Hitro preide v kri, njegova vrednost v krvi naraste in nas napolni z energijo, a kmalu po zaužitju se nas poloti še večja utrujenost. Kljub vsemu pa je beli sladkor, ki ga pridelajo iz sladkornega trsa, boljši od tistega iz sladkorne pese.

Merilo je glikemični indeks

Glikemični indeks (GI) je učinkovito orodje za ugotavljanje, koliko naraste glukoza v krvi približno dva ali tri ure po zaužitju obroka. Nekatera živila imajo visok GI, kar pomeni, da se po zaužitju raven sladkorja v krvi zelo hitro dvigne, kar je precej nevarno, saj takšna hrana poveča možnost srčnega infarkta in sladkorne bolezni. GI navadnega namiznega sladkorja je med 60 in 65, zato si za zdravo alternativo izberimo sladilo z (naj)nižjim indeksom.

Stevija

To je sladilo, ki se pridobiva iz listov rastline stevia. Je veliko slajše od sladkorja in se uporablja v majhnih količinah. Ne vsebuje sladkorjev, zato je brez kalorične vrednosti in ima GI 0. Sladilo je na voljo v obliki prahu, tabletk ali kapljic, a pazite, da kupite stoodstotni izvleček čiste stevije.

Dreamstime
Stevija je sladilo, ki se pridobiva iz listov rastline stevia.

Eritritol

Eritritol (sladkorni alkohol) je naravno sladilo brez energijske vrednosti (GI = 0), izdelano z naravnim procesom fermentacije glukoze, ki prihaja iz gensko nespremenjenega koruznega škroba. Eritritol je odlično sladilo za vse, ki se izogibajo sladkorju oziroma uživajo nizkohidratno hrano.

Yacon

Je sladek gomolj sorodnice sončnice iz Južne Amerike in je zelo cenjen kot sladilo. Znan je kot vir prebavnih encimov, inulina in kalija. Uživamo lahko surovega v rezinah, zmletega v sladicah ali kot sirup iz zgoščenega soka. Primeren je za diabetike in ljudi na dietah, saj ima malo kalorij in GI 1. Sirup ima prijeten karamelen okus, ki je primeren za raznovrstno uporabo.

Kokosov sladkor

Kokosov sladkor ima srednje visok GI (35), a je v smislu kalorij enakovreden belemu sladkorju. Je pa bogat z železom in kalijem ter počasi, enakomerno dovaja energijo, brez nenadnega povišanja ravni sladkorja v krvi.

Profimedia
Kokosov sladkor ima srednje visok GI (35).

Surov med

Med je naravno sladilo, bogato s številnimi hranilnimi snovmi in prebavnimi encimi. Vsebnost in vrsta hranilnih snovi je odvisna od vrste medu, prav tako GI, ki je od 35 do 50. Zdravilne lastnosti in pozitivni vplivi medu na zdravje veljajo seveda le za popolnoma naravne, surove izdelke. Na trgu se namreč pojavljajo tudi že predelane in pasterizirane verzije medu.

Melasa

Je zelo temen in gost sirup, ki nastane kot stranski proizvod pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa ali pese. V melasi so ohranjeni minerali, ki so sicer odvzeti sladkorju (železo, kalcij, magnezij, B-vitamini). Ima srednje nizek GI (55).