ZA MRZLE DNI

Cimet za prebavo in zoper srčne bolezni

T.D.
20. 10. 2019, 16.11
Deli članek:

Čeprav ga danes povezujemo le z jabolčnimi sladicami, božičem in kuhanim vinom, je bil cimet pred nekaj tisočletji »rezerviran« le za bogove in obredne rituale.

Profimedia
Cimet omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi.

Cimet ni brez razloga povezan z mrzlimi zimskimi dnevi, saj kot topla začimba greje telo. Ker poživlja krvni obtok, je odlična rešitev za vse, ki imate težave z mrzlimi nogami in rokami ali prenizko povprečno telesno temperaturo. Odličen pomočnik je tudi pri prehladih in šibkem imunskem sistemu, saj s svojim grelnim učinkom telo na naraven način prestavi v »višjo prestavo«. Zdravilci ga uporabljajo tudi v boju proti revmi, artritisu in depresiji, saj njegova toplota in svetloba, ki ju vsebuje obilno, odlično pripomoreta k zdravljenju teh bolezni.

Umirja prebavo

Eterično olje v cimetovi skorji spodbuja ustvarjanje želodčnih sokov in stimulira celoten prebavni trakt, zato je cimet odličen v boju proti slabosti, bruhanju, driski, vetrovom in črevesnim krčem. Cimet se lahko pohvali tudi kot močan antimikotik (protiglivično delovanje), zato je odličen pomočnik pri preveč razširjeni kandidi, ob redni uporabi pa prav tako uspešno preganja zajedavce in druge patogene mikroorganizme v črevesju; tudi viruse in bakterije.

Razkužuje in čisti

Ker je tudi močan čistilec, se v naravnem zdravilstvu uspešno uporablja pri vnetju sinusov, otečeni nosni sluznici in nosnih polipih. Če vas pestijo sinusni glavoboli, ajurveda priporoča naslednjo rešitev: zmešajte pol žličke cimeta (naj bo vsaj ekološki, če že ne cejlonski) s toliko vode, da dobite gosto pasto, ki jo nato nanesite na boleč predel. Pri tem pazite, da pasta ne pride v oči, prav tako se ne ustrašite, če bo koža, kjer boste namazali pasto, pordela in vas začela peči. Poskusite zdržati nekaj minut, potem pa pasto dobro sperite s kože.

Uravnava raven krvnega sladkorja

Številne zdravilne lastnosti cimeta je dokazala tudi znanost, med  katerimi je prav tako njegov pozitiven vpliv na sladkorno bolezen. Znanstveniki so dokazali, da cimet vsebuje snov, ki izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin, povedano po domače: cimet omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi tudi takrat, kadar trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Dober pomočnik je pri ljudeh s preveliko težo, saj cinamaldehid, ki ga cimet vsebuje, preprečuje strjevanje trombocitov ter tako uspešno preprečuje kapi in srčne napade oziroma tveganje za bolezni srca.