Upočasnitev upadanja kognitivnih funkcij

Je medicina brez meja? Odkrili prvo zdravilo, ki bi lahko upočasnilo Alzheimerja in demenco

A.S.
24. 10. 2019, 09.35
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 14.17
Deli članek:

Ameriško podjetje Biogen je odkrilo prvo zdravilo, ki bi lahko upočasnilo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.

Profimedia
Demenco povzročajo bolezni možganov, najpogosteje Alzheimerjeva bolezen, zaradi katere prihaja do pospešenega odmiranja možganskih celic.

Odmiranja možganskih celic pri Alzheimerjevi ne znamo ustaviti. Zdravila, ki so bila doslej na voljo, so odpravljala zgolj simptome, povezane s spominom, razmišljanjem in govorom. Ameriško farmacevtsko podjetje Biogen pa je odkrilo novo zdravilo, ki naj bi upočasnilo upadanje kognitivnih funkcij.

Pri Biogenu so marca skorajda obupali, saj rezultati raziskave sprva niso bili prepričljivi. Podjetje pa je sedaj sporočilo, da nove analize kažejo, da višji odmerki zdravila aducanumab pozitivno vplivajo na bolnike v zgodnjih stadijih omenjene bolezni. Zdravilo upočasni upadanje kognitivnih zmožnosti, pacienti pa lahko živijo bolj kakovostno.

Alzheimerjeva bolezen je progresivna nevrodegenerativna bolezen, pri kateri so v ospredju znaki demence. Pri demenci gre za skupek simptomov, ki povzročajo težave s spominom in razmišljanjem. Prva znamenja bolezni so pozabljivost,nemirnost in motnje v presoji, najpogostejša oblika te bolezni pa se začne v pozni življenjski dobi (po 65. letu).

Aducanumab napada protein amiloid, ki se pri bolnikih z Alzheimerjevo nalaga v možganih. Odstranjevanje teh deformiranih proteinov, ki so toksični za možganske celice, bo pomenilo občuten napredek pri zdravljenju demence – še vedno pa ne gre za učinkovino, ki bi povsem pozdravilo to hudo bolezen.

Generalni direktor Biogena Michel Vounatsos je povedal: »Imamo visoka upanja, da bomo bolnikom z Alzherimerjevo boleznijo omogočili zdravljenje, ki bo upočasnilo klinična poslabšanja«.

»Bolniki so dolgo časa čakali na zdravilo, ki bi izboljšalo njihovo kakovost življenja,« pa je izpostavila Hilary Evans iz centera za raziskovanje omenjene bolezni (Alzheimer's Research UK).

Biogen bo za odobritev zdravila v ZDA zaprosil že na začetku naslednjega leta, proces odobritve pa lahko traja dve leti.