V večernih urah

Pacientom s hipertenzijo bi ta preprost napotek lahko rešil življenja

A.S.
23. 10. 2019, 10.26
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 13.08
Deli članek:

Rezultati raziskave, objavljene v European Heart Journal, so pokazali, da so zdravila, ki uravnavajo krvni pritisk najbolj učinkovita, če jih pacient zaužije v večernih urah.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Hipertenzija v zadnjih desetletjih prizadene vse več ljudi. Smrtnost zaradi posledic visokega krvnega pritiska je zelo visoka. V medicinski reviji European Heart Journal so sedaj objavili rezultate nedavne raziskave in preprost napotek, ki bi številnim morda lahko rešil življenje. Zdravila za hipertenzijo, ki preprečujejo morebitno srčno kap, so bolj učinkovita, če jih vzamete v večernih urah, namesto zjutraj.

Dejavniki tveganja za razvoj hipertenzije 
- starost (nad 45 let) 
- debelost 
- pomanjkanje telesne aktivnosti 
- kajenje in alkohol 
- prekomerno uživanje soli 
- nezadosten vnos vitamina D 
- stres 

Španska študija, v katero je bilo vključenih 19 tisoč ljudi, je najbolj obsežna raziskava povezana z zdravili za uravnavanje krvnega pritiska. Raziskovalci so paciente razdelili v dve različni skupini: prvi so zdravila zaužili v jutranjih urah in drugi zvečer. Strokovnjaki so paciente spremljali več mesecev oziroma let in ugotovili, da imajo tisti, ki so zdravila jemali zvečer, za več kot polovico manj možnosti za srčni infarkt. Vodja raziskave prof. Ramon Hermida iz Univerze Vigo je povedal, da gre »za enostaven ukrep, ki bi lahko rešil številna življenja,« in dodal: »Zdravniki so doslej pacientom priporočali, da zdravila za hipertenzijo vzamejo zjutraj, a to je zmotno«.

Krvni tlak namreč ni v vsakem trenutku dneva enak: spremembe so odvisne od spreminjanja telesnega položaja, telesne aktivnosti, predvsem pa je krvni pritisk višji podnevi, medtem ko se med spanjem že naravno zniža. V kolikor do slednjega ne pride, se pojavi večja verjetnost za kardiovaskularne zdravstvene težave. Pri pacientih, ki zdravila za hipertenzijo uživajo zvečer, pa so številke na merilniku za krvni pritisk ponoči in podnevi nižje.