Nosečnice

Ne jeste za dva, ampak dvakrat bolj zdravo!

T.D.
19. 10. 2019, 11.22
Deli članek:

Hrana, ki jo vsak dan uživate, vpliva na delovanje vašega telesa. Če pa ste noseči, vaše prehranjevalne navade neposredno vplivajo tudi na še nerojenega otroka.

Dreamstime
Strokovnjaki priporočajo od 75 do 100 g beljakovin na dan.

Nedvomno je uravnotežena prehrana eno največjih daril, ki jih lahko poklonite sebi in svojemu otroku. Ne glede na to, ali se na nosečnost šele pripravljate, morda odštevate do poroda ali je ta že za vami, ni nikoli prepozno jedilnika obrniti na bolje. S tem obogatite svoje telo s potrebnimi hranili, izboljšate plodnost, ohranite dobro počutje med nosečnostjo in si tlakujete pot za lažji porod. Kaj je torej priporočljivo jesti, da boste med nosečnostjo in tudi pozneje, kot mlada doječa mamica, polni moči in energije?

Sprememba teže in kalorije

Odločitev, da na jedilnik vključite veliko zelenjave, polnozrnatih izdelkov in stročnic, pustih beljakovin in drugih pametnih prehranskih izbir, bo za vašega otroka najboljša popotnica v življenje. Kakorkoli obračate, se med nosečnostjo zredite. Ko teža začne rasti, vzemite to kot dokaz, da vaše telo gosti razvijajoči se zarodek. Do takrat, ko boste pripravljene roditi, se bo količina krvi v telesu povečala za 60 odstotkov, dojke se bodo napolnile z mlekom, maternica pa s plodovno tekočino. Dojenček bo v povprečju pridobil od 2 do 4,5 kilograma, zato da mu omogočite brezhiben razvoj in pridobivanje teže, pa v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti potrebujete približno 300 dodatnih kalorij na dan. Te črpajte predvsem iz naslednjih prehranskih skupin.

Beljakovine

Strokovnjaki priporočajo od 75 do 100 gramov beljakovin na dan. Beljakovine pozitivno učinkujejo na rast plodovih struktur, z možgani vred. Poleg tega pomagajo prsim in maternici, da med nosečnostjo zrastejo. Dobri viri beljakovin so meso (kuhana riba, jetra, piščanec, pusta govedina, svinjina, jagnjetina), oreščki (na dan približno tretjina skodelice), tofu (na dan pol skodelice) in stročnice (čičerka, fižol, grah, bob in druge).

Kalcij

Telo nosečnice potrebuje na dan približno 1000 mg kalcija. Ta pomaga v telesu uravnavati raven tekočin ter je gradnik dojenčkovih kosti in zob. Dobri viri kalcija so mleko, jajca, jogurt, pasteriziran sir, tofu, beli fižol, mandlji, losos in zelje.

Profimedia
Folna kislina igra odločilno vlogo pri razvoju otroka.

Železo

V kombinaciji z natrijem, kalijem in vodo pomaga železo pri povečanju prostornine krvi in varuje pred slabokrvnostjo. Idealno bi bilo, da bi nosečnica zaužila 27 mg železa na dan. Dobri viri železa so repa, špinača, zelje in zelena solata, pa tudi kruh, koruzni kosmiči, ovseni kosmiči, govedina, perutnina in morska hrana.

Folna kislina

Folna kislina igra odločilno vlogo pri zaščiti pred tveganjem, da bi se otrok rodil z okvaro hrbteničnega kanala (nevralna cev). Strokovnjaki priporočajo od 0,6 do 0,8 mg folne kisline na dan. Dober vir folne kisline so zlasti zelenolistna zelenjava (zelje, repa, solata, špinača), sadje (pomaranče, jagode, limone, mango, grenivka, kivi, melona, paradižnik), polnozrnati izdelki (kruh, kosmiči) in stročnice.

Vitamin C

Sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, pospešujeta celjenje ran, razvoj zob in kosti ter metabolične procese v zarodku. Priporoča se najmanj 85 mg vitamina C na dan. Odlični viri tega vitamina so pomaranče, jagode, limone, mango, paradižnik, grenivka, paprika ...