Bulgur so poznala že stara ljudstva, kot so bili Babilonci, Hetiti in Hebrejci. Pridobivamo ga iz pšenice durum s posebnim postopkom parjenja, sušenja in drobljenja. Zaradi takšnega postopka bulgur ohrani večino hranljivih snovi. Ker je odporen na plesen in druge bolezni žit, ga lahko hranimo dalj časa.

Izboljšajte prebavo

Bulgur spada med dietna živila, odlikuje pa ga tudi nizek glikemični indeks. Je bogat vir beljakovin, mangana, cinka, železa in kalija, vitaminov B-kompleksa in vlaknin, zaradi česar je odličen za prebavo. Priporočajo ga pri diabetesu, kardiovaskularnih obolenjih, raziskave pa so pokazale, da preprečuje tudi nastanek žolčnih kamnov.

bulgur
Dreamstime
Pokusite to zdravo žito, ki so ga cenila že stara ljudstva.

Priprava je hitra in enostavna

Bulgur načeloma pripravljamo podobno kot riž. Navadno ga kuhamo v osoljeni vodi, kjer lahko uporabljamo razmerje 1 : 2,5. Lahko ga pripravimo tako, da ga na hitro popražimo na nekaj olja in nato zalijemo z vodo, lahko pa vodo najprej zavremo in nato vanjo vsujemo žito. Kuhamo, dokler zrna ne popijejo vse tekočine. Nato odstavimo in pustimo stati še 10 minut.

Kam ga postrežemo?

Kot smo že omenili, je bulgur zdrava alternativa za riž ali testenine. Odlično se poda k mesnim ali zelenjavnim jedem, pa tudi k ribam ali pa pripravljen v solati. Lahko ga uporabite tudi za pripravo sladic, kjer ga zamenjate za riž. A pri tem upoštevajte, da bulgur ne bo tako packast, pa tudi sladkobe ima nekoliko manj.