Zdravje

Podivjani hormoni v obdobju menopavze

T.D.
19. 10. 2019, 21.11
Deli članek:

Nadledvične žleze nam pošiljajo sporočila v obliki signalov, kot so razdraženost, jutranja utrujenost in pomanjkanje energije, pa tudi velika želja po sladkem in upad libida.

Profimedia
Kadar sta intenzivnost in pogostnost stresa preveliki, se nadledvične žleze izčrpajo.

Pogosto se sprašujemo, zakaj je danes v menopavzi toliko težav, ki jih naše babice niso imele. Povzročata jih namreč adrenalna utrujenost in sindrom izgorelosti, stanje izčrpanih nadledvičnih (adrenalnih) žlez, ki niso zmožne proizvajati optimalne količine hormonov. Nadledvične žleze se pri ženskah ne odzivajo na povečano potrebo spolnih hormonov, ki je potrebna zaradi pešanja delovanja jajčnikov. Vzrok oslabljenega delovanja nadledvičnih žlez pa je stres. Nadledvične žleze proizvajajo preveč ali premalo določenih hormonov, zato prihaja do hormonskega neravnovesja. Vse je povezano tudi s ščitnico, ki je druga najpomembnejša žleza v boju z neprijetnimi simptomi menopavze in hormonskega neravnovesja.

Kako nastane adrenalna utrujenost

Kadar sta intenzivnost in pogostnost stresa preveliki, se nadledvične žleze izčrpajo. Takrat smo dovzetnejši za utrujenost in simptome hormonskega neravnovesja. Ženske z izrazito adrenalno izčrpanostjo in izgorelostjo pogosto trpijo zaradi prezgodnje menopavze, občutijo neprijetnosti menopavze in imajo težave s ščitnico. Izčrpanost nadledvičnih žlez občutimo kot nihanje razpoloženja, motnje spanja, razdraženost, depresijo, vrstijo se pogosti prehladi in okužbe, kopičijo se nam kilogrami.

Kako si lahko pomagamo?

Osredotočimo se na pozitivne ljubeče misli in delajmo to, kar nas veseli in izpolnjuje. Nahranimo svoje telo s pravo nepredelano naravno hrano, fitohranili in beljakovinami. Izločimo odvečni sladkor, rafiniran škrob, kofein in industrijsko predelano hrano. Izogibajmo se postom in restriktivnim dietam, ki še dodatno oslabijo nadledvične žleze in imunski sistem. Uživajmo multivitamine in multiminerale ter veliko vitamina C. Naspimo se. Najbolj regenerativno za nadledvične žleze je spanje pred polnočjo. Redno se gibajmo. Intenzivne kardiovadbe zamenjajmo za sprehod, jogo in pilates. Organizirajmo se, postavimo prioritete in tako zmanjšajmo stres.

Naravno in učinkovito

Pomagajmo si z naravnimi pripravki, ki podpirajo delovanje nadledvične žleze. To so: sladki koren, kadar imamo izrazito premalo kortizola in nizek krvni tlak; rožni koren, ki modulira hormon kortizol, kadar se ne moremo izogniti stresu; sibirski ženšen za stimulacijo in energijo ter divji jam, ki ugodno vpliva na hormonsko ravnovesje in blaži mnoge tegobe menopavze.