žleza češerika

Za boljši spanec in več energije!

T.D.
15. 9. 2019, 09.39
Deli članek:

Češerika je majhna žleza, velika kot riževo zrno, in tvori pomembne hormone. Če češerika (epifiza) dobro deluje, človek dobro spi.

Dreamstime
V mnogih raziskavah se je že pokazala povezava med utrujenostjo pri multipli sklerozi in kalcifikacijo češerike.

Bolj malo pa je znano, da ima veliko ljudi to žlezo kalcificirano, kar pomeni, da so se na njej nabrali fosfatni kristali kot posledica tistega, kar človek popije in poje. V prvi vrsti je to fluorid, ki ga vsebujejo zobne paste. Na srečo ga pri nas ne dodajajo v vodo (tako kot v ZDA), kar pa ne velja za klor, ki prav tako škodljivo vpliva na češeriko. Škodljivi so še različni umetni dodatki hrani, pesticidi, pa tudi nekakovostni prehranski dodatki kalcija ter umetna sladila, osvežilci zraka, deodoranti, alkohol, kofein in tobak ter še kaj.

Odstranimo kalcij s češerike

Ker je prav od žleze češerike odvisno vaše počutje, je pomembno, da jo čim prej in čim bolj aktivirate, torej odstranite kalcijeve obloge. Prvi ukrep za to  je, ne boste verjeli, izpostavljenost soncu. To žlezo namreč spodbudi, da tvori serotonin, živčni prenašalec, odgovoren za razpoloženje in raven energije. Ko pa sonce zaide, se je treba izogibati (umetni) svetlobi, da lahko ista žleza sprošča melatonin, hormon, ki zagotavlja kakovosten spanec. Znano je tudi, da je bolje spati v popolni temi.

Več joda in vitamina D

Izogibajte se nekakovostnim prehranskim dopolnilom s kalcijem oziroma pazite, da imajo dodan tudi vitamin D. Brez njega kalcija ne moremo absorbirati, zato se pač odlaga drugod in kalcificira različna tkiva. Uživajte dovolj joda (morska hrana, sol).

Vpliv na počutje

V mnogih raziskavah se je že pokazala povezava med utrujenostjo pri multipli sklerozi in kalcifikacijo češerike. Ko odstranimo kalcijeve obloge, se bo izboljšalo delovanje imunskega sistema, ki se obnavlja ponoči v povezavi z melatoninom. Nekateri dokazi pravijo, da se tako tudi lažje vzdržuje primerna telesna teža, da je manj sladkorne in srčnih bolezni ter osteoporoze, manj migrenskih napadov, pomaga pa tudi pri raku, k čemur spet pripomore hormon melatonin.