VAŠI MOŽGANI

Trening za bister um in spomin najstnika

T.D.
14. 9. 2019, 20.03
Deli članek:

Tako kot dvigate uteži, da spodbujate rast mišičnih celic, je potrebna tudi telovadba za ohranjanje aktivnih možganskih povezav.

Dreamstime
Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 minut aerobne aktivnosti petkrat na teden.

Telovadba pomaga možganom na več ravneh. Ker pospeši utrip, srce načrpa več kisika v možgane. Pomaga tudi pri sproščanju različnih hormonov, ki sodelujejo in pomagajo ustvarjati dobre pogoje za rast možganskih celic. Telovadba nadalje spodbuja rast novih nevronskih povezav med posameznimi celicami v možganih, švedska študija pa je celo pokazala, da je protistresni učinek teka povezan z rastjo hipotalamusa, to je področja v možganih, ki je odgovorno za učenje in pomnjenje. Kot najboljše za možgane se je izkazala kombinacija aerobne aktivnosti (tek, kolesarjenje, plavanje, ples …) in vadbe za moč, saj le oboje skupaj vpliva na različna področja v možganih, denimo na koordinacijo, ritem, strategijo.

Preznojite se

Kar je dobro za vaše srce, je dobro tudi za možgane. Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 minut aerobne aktivnosti petkrat na teden. Pri tem se morate preznojiti in zadihati, opozarjajo, saj je pomembno, da med rekreacijo pospešite srčni utrip na raven 80 odstotkov maksimalnega srčnega utripa. Tega izračunate tako, da od 220 odštejete svojo starost v letih.

Dodajte uteži

Če vadbo dodatno začinite z uporabo uteži, ne boste učvrstili samo mišic v rokah, ampak tudi možgane. Vadite vsaj dvakrat na teden, pri čemer osebni trenerji svetujejo izmenjavo vaj za roke in noge: na primer krepitev rok z dviganjem ročk oziroma uteži, ki si jih pripnete okoli gležnjev, nato pa v sedečem položaju dvigate noge.

Izboljšajte znanje

Raziskave kažejo, da več časa ko preživite v šoli, uspešneje se boste upirali demenci. Stalno izobraževanje je eden od ključnih dejavnikov in najosnovnejša vadba za zdrave možgane. S tem si povečate spominsko zmogljivost za naprej in lažje ohranjate žive tudi stare spomine.

Poskusite nekaj novega

Če ste si že vse življenje želeli igrati violino ali se naučiti španskega jezika, ne oklevajte. Učenje nečesa novega, zlasti glasbenega inštrumenta ali jezika, po 25. letu starosti je dober način ohranjanja živahnih možganov, in bolj ko se vam dejavnost, ki ste se je lotili, zdi težka, boljše je. Napor je dober za možgane. Poglejmo primer: pomislite na učenje salse. Korake boste morda ponovili stokrat, na neki točki pa boste nehali šteti in boste kar začeli plesati. Takrat veste, da so možgani usvojili novo znanje. In ko se to zgodi, je čas, da se spet lotite česa novega.