Napolnite konjičke

Nafta bi se lahko zaradi sobotnega napada bistveno podražila, tudi za četrtino

B.K.
15. 9. 2019, 09.46
Posodobljeno: 15. 9. 2019, 09.53
Deli članek:

Morda se splača v ponedeljek "tankati" polno.

Reuters
Dim iz obstreljene rafinerije v Abkaiku.

Zaradi sobotnih napadov na največjo rafinerijo nafte v Saudovi Arabiji se je po podatkih Saudijskih oblasti skoraj prepolovila proizvodnja nafte. Cena nafte bi lahko poskočila za kar 10 dolarjev na sodček, poroča ameriška televizija CNBC.

Napad z desetimi brezpilotnimi letali, ki je uničil rafinerijo v mestu Abkaik in vrtine v bližnjem Khuraisu, bo dnevno proizvodnjo nafte zmanjšal za 5,7 milijonov sodčkov. Čeprav Saudova Arabija obljublja, da bo s sprostitvijo rezerv skušala ceno znižati, analitiki verjamejo, da bi ta lahko poskočila za med 12 in 25 odstotkov za končne uporabnike, še poroča CNBC.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Odgovornost za napad so sicer prevzeli jemenski uporniki Hutiji, ki naj bi jih podpiral Iran. Hutiji so poudarili, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Saudove Arabije proti njim v Jemnu. Obljubili so, da bo njihova naslednja operacija "še večja in bolj boleča", poroča Slovenska tiskovna agencija.

Medtem so ZDA za napad že obtožile Iran. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je namreč tvitnil, da ni dokazov, da so bili napadi izvedeni iz Jemna, odgovornost za napade pa je pripisal Iranu. To bi lahko še dodatno zaostrilo že tako napete odnose med Iranom in ZDA in ogrozilo prosto plovbo naftnih tankerjev skozi Hormuško ožino. Ti dejavniki lahko dolgoročno še dodatno zvišajo ceno nafte.