Afera izsiljevanja

Odstavljena priprta makedonska posebna tožilka Janeva

STA
14. 9. 2019, 20.25
Posodobljeno: 14. 9. 2019, 20.32
Deli članek:

Poslanci makedonskega sobranja so danes s 102 glasovoma od skupno 120 poslancev izglasovali odstavitev vodje posebnega tožilstva Katice Janeve zaradi nestrokovnega, nezakonitega in nevestnega dela ter vpletenosti v izsiljevalsko afero.

YouTube
Aretacija tožilke Katice Janeve.

Janeva je v aferi izsiljevanja osumljena in je od 21. avgusta v priporu v Skopju, potem ko je tožilstvo za organiziran kriminal in korupcijo razširilo preiskavo in jo osumilo zlorabe položaja in pooblastil, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Janevi bi se sicer mandat iztekel v nedeljo.

Poslanci opozicijske VMRO-DPMNE so pred sklicem seje obtoževali Socialdemokratsko stranko premierja Zorana Zaeva, da se boji razrešitve Janeve, da ne bi ogrozili visokih uradnikov, ki so vpleteni v afero izsiljevanja.

Janeva je bila za prvo vodjo posebnega tožilstva izbrana 15. septembra 2015. Posebno tožilstvo so vzpostavili za pregon korupcije, volilnih prevar in prisluhov v času desne vlade premierja Nikole Gruevskega (2006 do 2017). Takrat so jo poslanci potrdili s 108 glasovi. Danes so jo zamenjali na podlagi poročila sveta državnih tožilcev, v katerem so ugotovili, da je delo opravljala nestrokovno, nezakonito in nevestno, navaja Tanjug.

Odstop je sicer napovedala julija, potem ko so prijeli dva moška zaradi suma izsiljevanja bogatega makedonskega poslovneža. Po objavi posnetkov, v katerih jo je slišati med telefonskim pogovorom med izsiljevalcem in poslovnežem, so jo prijeli in je sedaj v priporu.

Parlamentarne stranke se sicer skušajo dogovoriti o zakonu, po katerem naj bi morda primere posebnega tožilstva prevzel državni tožilec. Zakon za sprejem potrebuje dvotretjinsko večino. VMRO-DPMNE medtem na vse načine skuša postaviti pod vprašaj vse dosedanje postopke posebnega tožilstva. Med drugim je bil v enem od njih Gruevski - ki se je po obsodbi zatekel na Madžarsko - obsojen na dve leti zapora zaradi zlorabe oblasti.