Nekaj ni v redu

Znaki, da vaše srce kliče na pomoč

T.D.
12. 9. 2019, 21.02
Deli članek:

Šele ko je prepozno, se navadno spomnimo vseh opozorilnih znakov in simptomov, ki so nas že ves čas opozarjali, da z našim zdravjem nekaj ni v redu.

profimedia
Kar nekaj znakov je, ki se pojavljajo pri srčnih bolnikih.

Tudi srce nas ob pravem času začne opozarjati, da ima težave; da z njim nekaj ni v redu. S povečanjem srčnih bolezni v moderni dobi je še toliko bolj pomembno, da smo na svoje srce pozorni in da znamo pravočasno prepoznati, kdaj kliče na pomoč. Raziskave srčnih bolnikov so pokazale, da obstaja kar nekaj klasičnih vzorcev pri razvoju srčnih bolezni, s katerimi si lahko pomagamo pri prepoznavanju simptomov težav s srcem. Kar nekaj znakov je, ki se pojavljajo pri srčnih bolnikih, in če jih poznamo, bomo znali pravočasno prepoznati, da naše srce ne deluje tako, kot bi moralo.

Kratka sapa

Raziskave kažejo, da mnogo žensk, ki so utrpele srčni napad, poroča o motenem spancu in nenavadni utrujenosti v tednu pred srčnim napadom. 

Težave z dihanjem so pogosto znak srčnih težav, zlasti če jih pred tem niste imeli. Če nenadoma opazite, da vam pri telesnih aktivnostih, ki ste jih prej brez težav opravljali, začenja zmanjkovati sape, je to lahko alarm za nepravilno delovanje srca. Seveda se je treba pri tem zavedati, da je zadihanost pri telesni aktivnosti lahko tudi pomanjkanje telesne aktivnosti, zato je treba dihanje preverjati pri dejavnostih, ki ne bi smele biti težava. Denimo hoja po stopnicah in podobne aktivnosti, ki jih počnemo ves čas in imamo zanje kondicijo. Če opazite, da ste pri hoji po stopnicah, po katerih hodite vsak dan, bolj zadihani, kot ste bili pred letom ali dvema, upravičeno lahko posumite, da vam peša srce. Podobno če vam sape zmanjka, kadar se uležete.

»Nedolžni« simptomi gripe

Občasno imamo vsi dneve, ko se počutimo, kot da bi nas povozil tovornjak. Rahlo nam je slabo, smo utrujeni, nas mrazi, se potimo, kot da bi imeli gripo. To je posledica poslabšanega pretoka krvi, in če se to zgodi občasno, to še ni znak za preplah. Če pa se nam redno dogaja, da takšne simptome izkusimo po telesni aktivnosti, moramo nujno obiskati zdravnika. Zlasti slabost je lahko eden od ključnih kazalcev težav s srcem. Raziskave namreč kažejo, da je veliko žensk v času pred srčnim napadom doživljalo slabosti, ki pa jih niso povezovale s srcem, zato zdravstvene pomoči niso iskale.

Vrtoglavica

Kadar se vam rahlo vrti v glavi (kot takrat, ko naglo vstanete), to vrtoglavico pa spremlja občutek frfotajočega srca, je to lahko znak, da je nekje v vašem krvnem obtoku strdek. Če se vam pogosto dogaja, da se vam zavrti, ko vstanete, je to prav tako lahko znak, da z vašim srcem nekaj ni v redu. Če se vam kaj od naštetega redno dogaja, vam svetujemo, da se pogovorite z zdravnikom.

Utrujenost ali nespečnost

Raziskave kažejo, da mnogo žensk, ki so utrpele srčni napad, poroča o motenem spancu in nenavadni utrujenosti v tednu pred srčnim napadom. Ta simptoma torej lahko prav tako povezujemo s težavami srca, seveda pa je treba prepoznati, kdaj gre za težave, povezane s srcem, ter kdaj sta utrujenost in nespečnost zgolj posledici stresa in življenjskega sloga. Vsak od nas svoje telo toliko pozna, da ve, kdaj so utrujenost in težave s spanjem posledica trenutnih okoliščin, kdaj pa so tako nenavadne in nepojasnljive, da lahko predstavljajo kaj bolj resnega. Tovrstno poslušanje telesa pa je tisto ključno pri pravočasnem preprečevanju zdravstvenih težav ali celo reševanju življenja.