Fige

Odlične na krožniku, za zdravje in tudi za srečo

Z.F.
14. 9. 2019, 07.55
Deli članek:

Pa so končno dozorele. So okusne, dobre za zdravje pa tudi za srečo. Vsebujejo veliko vlaknin, so odličen vir kalcija, magnezija pa tudi kalija, zato se ne obotavljajte, temveč si jih privoščite brez slabe vesti.

Profimedia
Fige so bogate z vitamini skupine B in C. Vsebujejo pa tudi številne minerale, kalcij, kalij, železo, fosfor in magnezij ter prehranske antioksidante, med katerimi prevladujejo bifenoli in karotenoidi.

Mnogi sladkosnedci po figah posegajo že v poletnih mesecih, ko začnejo zoreti prve sorte, a mnogi se bodo strinjali, da se tiste najboljše pobirajo v tem času. Fige so poleg odličnega okusa znane po številnih pozitivnih učinkih na naše zdravje, sveže pa tudi po izjemno nizkem deležu kalorij.

Vir kalcija, magnezija in kalija

Fige so izjemna zakladnica mineralov, izstopajo pa predvsem po vsebnosti kalcija. Tako s šestimi figami zaužijemo do 80 mg kalcija in 35 g magnezija, kar je kar trikrat več kot s kozarcem pomarančnega soka. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki je odličen pri varovanju pred razvojem bolezni srca in ožilja.

Dreamstime
Ste vedeli, da obstaja več kot 150 vrst fig, ki se razlikujejo tako po barvi kot po okusu in sladkosti?

Rešitev pred zaprtjem

Ne pozabimo, da so fige tudi odlične v času prebavnih težav, tako sveže kot tudi posušene. Zaradi velike vsebnosti vlaknin delujejo odvajalno, zato jih ne smemo pojesti preveč, še posebej moramo biti pozorni pri suhih. Kadar kupujemo sveže sadeže, pazimo, da niso preveč zreli, zato jih ob nakupu zmeraj izbiramo tudi po vonju. Ta mora biti prijetno sladkast. Sveže nato pojemo v dveh do treh dneh, medtem ko bodo suhe fige v hladnem in temnem prostoru ostale tudi do osem mesecev. A teh nikar ne pojejte preveč, saj le 100 g vsebuje 242 kalorij, medtem ko sveže zgolj 61.

Nadomestilo sladkorja

Fige lahko uporabimo tudi kot odlično nadomestilo za sladkor in ostala sladila, saj zaradi nevtralnega okusa ne bodo spremenile ali prevzele okusa jedi. Sladilo pripravimo tako, da pomešamo 200 gramov fig s pol decilitra vode, stresemo v mešalnik in zmeljemo v gosto pasto. Figov pire lahko uporabite v vseh receptih v enaki količini, kot je naveden sladkor.

Dreamstime
Posušene fige vsebujejo precej večjo koncentracijo vitaminov in mineralov pa tudi kalorij. Tako 100 g posušenih fig vsebuje kar 242 kalorij, medtem ko sveže samo 61.

Pomoč pri utrujenosti in lakoti

Fige so odličen prigrizek tudi za malico, saj bodo hitro pregnale občutek lakote, a zgolj za kratek čas. Zato jih uporabite v kombinaciji s kosmiči in drugimi živili, s katerimi si boste zagotovili uravnotežen obrok. Zaradi svoje sestave so zelo primerna izbira ob utrujenosti, saj bodo hitro povrnile energijo in elan, pa tudi zoper slabost so odlične. Dobro vplivajo tudi na sposobnost koncentracije in razpoloženja, odpravljajo živčnost in pomagajo v času menstrualni težav.