PREHRANA

S svežo zelenjavo nad pomarančasto kožo

T.D.
31. 8. 2019, 10.01
Deli članek:

Da bi odpravili prehranske vzroke celulita, začnimo z opažanjem, da nekatere ženske, recimo Azijke, ne trpijo zaradi celulita, saj uživajo izključno nepredelano hrano.

Profimedia
Od znotraj nas pred celulitom varujejo kalij, železo, cink in vitamin E.

Na tamkajšnjih jedilnikih je zelenjava na prvem mestu, sledijo pa ji sadje in prvovrstno meso oziroma ribe. Uživajte z maščobami revno in z ogljikovimi hidrati bogato hrano. Jejte veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Omejite sol, ki veže vodo v telesu. V boju proti celulitu s prehrano so pomembne sestavine kremenčeva kislina, selen, kalij, železo, cink, jod, vitamin E, vitamin B12, maščobne kisline omega 3, gamalinolenska kislina, grenčine, pekoče snovi in gorčična olja. Kje najdete vse našteto? V sadju in zelenjavi, sem in tja v kakšnem koščku mesa, ribah.

Kosmiči s citrusi za zajtrk

Za dve osebi potrebujemo: 2 pomaranči, grenivko, 6 žlic mešanih žitnih kosmičev, 3 žlice pšeničnih kalčkov, 3 žlice lanenih semen, 200 g kefirja, 2 žlici javorovega sirupa in 2 žlici sesekljanih pistacij. Pomaranči in grenivko z ostrim nožem olupimo, nato sadeže razdelimo na krhlje ali pa izrežemo posamezne fileje in pri tem sok, ki se izceja, prestrežemo v skledo. Žitne kosmiče zmešamo s pšeničnimi kalčki in z lanenim semenom, mešanico nadevamo na sredino dveh globokih krožnikov ter jo obdamo s krhlji ali fileji citrusov. Kefir zmešamo z javorovim sirupom in sokom citrusov, polijemo po mešanici na krožnikih in potresemo s pistacijami.

Lososov tatarec z jabolki

Nikar ne bodite lačni med obroki, privoščite si svež sadež ali zelenjavo ter seveda popijte obilo vode ali ohlajenega nesladkanega čaja. 

Pripravimo okusno kosilo za dva. Potrebujemo: 75 g dimljenega lososa, kiselkasto jabolko, žlico limoninega soka, beli poper, sol, ščepec mletega koriandra, 2 žlici polnomastne skute, 2 žlici jogurta, 2 rezini polnozrnatega kruha ter 3 vejice kopra. Dimljenega lososa z velikim ostrim nožem narežemo na zelo majhne kocke ali na drobno sesekljamo. Jabolko operemo, do suhega obrišemo ter mu odstranimo peščišče in peceljni nastavek. Sadno meso narežemo na drobne kocke in takoj zmešamo z limoninim sokom. Dodamo lososa, začinimo s poprom, malo soli in koriandra ter previdno premešamo. Skuto zmešamo z jogurtom ter z namazom namažemo obe rezini kruha. Po vrhu porazdelimo mešanico lososa in jabolka. Koper operemo, do suhega otresemo, potrgamo vršičke in jih potresemo po obloženih kruhkih.

Za večerjo rezanci s šparglji

Sestavine za dve osebi: 500 g špargljev, pest regrata ali rukole, 2 žlici orehovih jedrc, 2 šalotki, sol, 200 g rezancev, ščep sladkorja, žlička masla, žlica orehovega olja, beli poper in 2 žlici naribanega sira. Šparglje očistimo in odrežemo spodnjo tretjino stebel. Nato stebla narežemo na grižljaj velike koščke. Regrat in rukolo operemo, preberemo in narežemo na široke trakove. Orehova jedrca na grobo sesekljamo. Šalotki olupimo in drobno nakockamo. V loncu zavremo veliko slane vode in v njej skuhamo rezance po navodilih na embalaži, nato pa odcedimo. Istočasno zavremo malo vode še v drugem loncu ter dodamo sol, ščepec sladkorja in žličko masla. Dodamo šparglje in jih kuhamo pet minut, da so na ugriz še čvrsti, nato odcedimo. Teflonsko ponev s čopičem namažemo z orehovim oljem in segrejemo. Dodamo šalotko in jo steklasto popražimo. Primešamo regrat ali rukolo, popražimo, nato dodamo še šparglje in rezance ter rahlo premešamo. Solimo in popramo, potresemo z orehovimi jedrci in sirom ter ponudimo.