ZA ZDRAVJE!

Zakaj niti s spanjem ni pametno pretiravati

T.D.
25. 8. 2019, 12.15
Deli članek:

O tem, kako pomembno za zdravje in delovanje našega telesa je spanje, se pogosto govori in piše. A kljub temu ne moremo reči, da velja, da več ko spimo, bolj zdravi smo.

Dreamstime
Preveč spanja lahko vaše možgane postara za kar dve leti. Ravno zaradi tega imate čez dan lahko težave z zbranostjo in osnovnimi mentalnimi procesi.

Tako kot je vsake zdrave stvari lahko preveč, je lahko preveč tudi spanja. Verjetno ste že slišali za podatek, da je zdrava količina spanja na dan za odraslega človeka tam nekje med sedem in osem ur. Kar pomeni, da tisti, ki spijo manj ali več ur, že spadajo v skupino zdravstveno bolj ogroženih. Kot preveč spanja se navadno šteje več kot osem ur spanja na dan, raziskave pa kažejo, da imajo ljudje, ki spijo 10 ur ali več na dan, v povprečju veliko slabši zdravstveni profil kot tisti, ki spijo normalno. Ni pa še povsem pojasnjeno, ali je spanec vzrok za slabše zdravje ali njegova posledica, kajti znano je, da gresta daljši spanec in bolezen z roko v roki. Dejstvo pa je, da se čezmerno spanje povezuje z nekaterimi zdravstvenimi težavami in tveganji.

Večje tveganje za srčne bolezni

Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki spijo več kot osem ur na dan, kar 34 odstotkov več možnosti, da umrejo zaradi srčne bolezni. Zlasti ženske naj bi bile v tej kategoriji med najbolj ogroženimi, saj naj bi bile bolj nagnjene k čezmernemu spanju. Verjetno zaradi pretirane psihične izčrpanosti.

Postarani možgani

Ste vedeli, da preveč spanja lahko vaše možgane postara za kar dve leti? Ravno zaradi tega imate čez dan lahko težave z zbranostjo in osnovnimi mentalnimi procesi. Vzrok za to naj bi bilo dejstvo, da se ljudje, ki dolgo spijo, po navadi ponoči večkrat zbudijo, ker pač pretiravajo s spanjem. Ker pa se večkrat zbujajo, možgani ne dobijo dovolj globokega spanca, v katerem poteka najpomembnejša regeneracija.

Niste najboljše volje

Depresija, ki velja za skrajni primer razpoloženjskih težav, je močno povezana s preveč spanja, in prav spanec je tisti, ki jo še poslabša. Seveda slabega počutja kljub daljšemu spanju še ne moremo kar takoj povezati z depresijo, bo pa k našemu razpoloženju gotovo pripomoglo, če bomo kdaj nekoliko skrajšali spanec, pravijo strokovnjaki.