Neprijetno

Boj z bolečino: ukrepajte pravočasno, predvsem pa preudarno

T.D.
31. 8. 2019, 09.10
Deli članek:

Ko začutimo bolečino, si želimo, da bi kar najhitreje minila, zato posežemo po zdravilih. Pa v resnici vemo, kako delujejo in kdaj nam bodo najbolj pomagala?

Profimedia
Bolečine nikoli ne nastanejo brez razloga. Telo vas tako opozori, da nekaj ni v redu.

Mnogi so zmotno prepričani, da polovica tablete zagotovo zadošča za omilitev bolečine in je manj škodljiva za telo kot cela tableta. V priloženih navodilih za uporabo najdete pri vsakem zdravilu priporočen enkratni in dnevni odmerek. In tega je treba upoštevati. Če telo dobi premalo protibolečinskega sredstva, kot ga potrebuje, njegovo delovanje ni optimalno ali je celo neučinkovito. Bolečina se lahko poveča in zato pogosto zdravilo jemljete dlje časa, kar pa lahko vodi v neželene stranske učinke.

Dvojni odmerek

»Če vzamem dvojni odmerek, bo zdravilo zagotovo hitreje pomagalo in bo tudi bolj učinkovito.« Ta logika ni povsem napačna, vendar tudi tu velja: s priporočenim enkratnim in dnevnim odmerkom se ne gre igrati in ga ne smete prekoračiti. Če je zdravilna učinkovina predozirana, se pojavijo stranski učinki, ki pa jih mora obravnavati zdravnik.

Ne čakajte, da se bolečina okrepi

Bolečine nikoli ne nastanejo brez razloga. Telo vas tako opozori, da nekaj ni v redu. Zato bolečine ne smete ignorirati, temveč bodite nanjo pozorni. Kadar se bolečine pojavljajo redno skozi daljše obdobje, lahko vodijo v kronične težave. S pravimi učinkovinami in pravilnim odmerkom lahko akutne bolečine hitro omilite. Pri tem je pomemben tudi pravilen izbor protibolečinskih zdravil: paracetamol je, denimo, zelo primeren po posegih na zobeh, saj ne vpliva na gostoto krvi. Pri športnih poškodbah na mišicah in sklepih je potrebno protivnetno sredstvo, kot sta ibuprofen ali naklofen. Akutne artrozne bolečine pa se dobro odzivajo na naproksen.

Nikoli preventivno 

Jemanje protibolečinskega sredstva iz previdnosti ni prava pot. Protibolečinska sredstva se lahko jemljejo samo takrat, ko se pojavi akutna bolečina. Če jih jemljete brez tehtnega razloga, lahko na dolgi rok škodite organizmu. Ne smete jih jemati dlje kot tri do štiri dni zaporedoma in ne več kot deset dni v mesecu. Če bolečina po tem času še kar vztraja, morate obiskati svojega zdravnika.

Voda ja, alkohol ne

Dejstvo je, da je treba protibolečinsko sredstvo v obliki tablete vedno vzeti s tekočino. A vsaka pijača ni primerna. Alkoholu se je vsekakor treba odpovedati, kajti ta spremeni delovanje zdravilne učinkovine in lahko okrepi njene stranske učinke, prav tako se podaljša čas razgradnje zdravila v jetrih.