NENADEN MOČEN GLAVOBOL

Možna diagnoza: možganska anevrizma.

Možganska anevrizma je balončku podobna tvorba na žili (žilah) v možganih. Izboklina po navadi nastane na točkah, kjer je žilna stena oslabela. Ko se tvorba napolni s krvjo, lahko poči in povzroči kap. Če začutite nenadno močno bolečino v glavi, pokličite rešilca. Krvavitev v možganih zaradi možganske anevrizme ni zelo pogosta (v razvitem svetu prizadene okoli 100.000 prebivalcev na leto, v Sloveniji okoli 200), je pa smrtno nevarna. Hiter odziv vam lahko reši življenje! Zdravnik bo sum možganske krvavitve ob hitrem ukrepanju preveril z računalniško tomografijo možganov. Dodaten dokaz, da gre za anevrizmo, so opozorilni znaki, kot so glavobol, trd vrat in bruhanje, ki se lahko pojavijo nekaj dni, preden anevrizma poči. Ti znaki se pojavijo v približno 40 odstotkih primerov. Kadilci, ljudje z visokim krvnim tlakom in alkoholiki so bolj nagnjeni k nastanku anevrizme. Posebno previdni morate biti, če imate anevrizmo v družini, se pravi, če je za njo zbolel kdo od sorodnikov.

OKOLI POPKA

Možna diagnoza: vnetje slepiča.

Bolečina okoli popka v zgornjem delu trebuha, ki se seli v spodnji desni del trebuha in tam postane močnejša, je po navadi prvi znak vnetja slepiča. Sledijo izguba teka, slabost, včasih bruhanje, povišana telesna temperatura in zaprtje ali driska s črevesnimi plini. Če začutite takšno bolečino, takoj obiščite urgenco. Zelo verjetno vas bodo morali hitro operirati. Če se slepič razlije, lahko bakterije iz črevesja prodrejo v trebuh, kar je zelo nevarno. Slepič se lahko vname iz različnih vzrokov, med drugim zaradi glistavosti ali raka. V veliko primerih pravega vzroka vnetja ne odkrijejo. Vnetje slepiča se zdravi s kirurško odstranitvijo slepiča ali z antibiotiki, terapiji z zdravili sledi odstranitev slepiča.

OBČUTLJIVE TOČKE NA MEČIH

Možna diagnoza: globoka venska tromboza.

Globoka venska tromboza je v nasprotju s površinsko vensko trombozo zelo nevarna, lahko celo smrtna. Prav zato jo je nujno dovolj zgodaj prepoznati in jo čim prej zdraviti. Kako jo prepoznamo? Če je manjše področje na vaši nogi boleče, je mogoče, da imate pod mišičevjem nevarni strdek. Kadar je vena zamašena le delno, simptomov včasih sploh ni, sicer pa se poleg bolečine lahko pojavijo še oteklina uda, modrikasta obarvanost, toplota na predelu, kjer je strdek, nabreknjenje podkožnih ven. Tveganje za globoko vensko trombozo je večje, če jemljete kontracepcijske tablete ali pa ste pred kratkim prestali daljšo vožnjo z letalom oziroma avtomobilom. Z odhodom k zdravniku lahko sicer počakate kak dan, a le če noga ni otečena oziroma če bolečina ne napreduje.

BOLEČINA V KRIŽU IN VROČINA

Možna diagnoza: infekcija ledvic.

Bolečina v križu, slabost in visoka temperatura so znaki, da je z vami nekaj zelo narobe. Takšni znaki se namreč po navadi razvijejo pri bakterijskih okužbah, ko se bakterije iz sečnega trakta razširijo v ledvice. Bolezen se lahko začne kot tipično vnetje sečil, ki pa, če okužba preide na ledvice, lahko postane precej bolj nevarno. Zelo pomembno je, da čim prej začnete uživati antibiotike, zato ne odlašajte z obiskom zdravnika. Tveganje za okužbo ledvic je večje, kadar seč ne more normalno odtekati. To se lahko zgodi med nosečnostjo, ko je maternica povečana, ter pri tumorjih mehurja ali ledvičnih kamnih. Ker seč zaradi prepreke zastaja, se bakterije pretirano namnožijo.

HUDI MENSTRUALNI KRČI 

Možna diagnoza: endometrioza.

Če zdravila, kot sta ibuprofen ali naproksen, ne pomagajo pri menstrualnih krčih, gre lahko za endometriozo – stanje, pri katerem tkivo, ki normalno tvori notranjo plast maternice, raste tudi zunaj maternične votline. Endometrioza vpliva na plodnost in je zelo pogosta. Ima jo od 40 do 60 odstotkov žensk, ki jih mučijo boleče menstruacije. Endometriozo zdravijo s kontracepcijskimi tabletami. Če bolečina ne mine, zdravniki odvečno tkivo operativno odstranijo. Ginekolog diagnoze ne more postaviti zgolj s pregledom. Če odkrije povečane jajčnike, so potrebne nadaljnje preiskave z ultrazvokom, CT-jem ali magnetno resonanco. Najzanesljivejša metoda za odkrivanje endometrioze je laparoskopija.

MED LOPATICAMI

Možna diagnoza: srčni infarkt.

Približno 30 odstotkov ljudi, ki imajo srčni infarkt, ne čuti značilnega pritiska v prsih. Pri ženskah je običajnejša bolečina med lopaticami, pa tudi bolečina v čeljusti, pomanjkanje sape in slabost. Če imate naštete simptome, nujno takoj potrebujete zdravniško pomoč. Prosite nekoga, naj vas odpelje na urgenco, ali pa pokličite rešilca. Infarkt nastane zaradi zamašitve ene od srčnih arterij. Žila se najpogosteje zamaši zaradi arterioskleroze, za katero je značilno kopičenje maščob, tudi holesterola, v steni arterij. Zdravnik srčni infarkt ugotovi s preiskavami, kot so EKG, krvne preiskave ali koronarografija. Zožene oziroma zaprte dele koronarnih arterij zdravniki operacijsko razširijo s posebnimi balončki ali pa v žilo vstavijo žilno opornico.

NOČNA BOLEČINA V ZOBEH

Možna diagnoza: bruksizem oziroma škripanje ali stiskanje zob.

Gre za ritmično krčenje čeljustnih mišic, pogosto ponoči, ko spite. Posledica bruksizma so lahko bolečine obraza in jutranje bolečine v čeljusti, ki nastanejo zaradi utrujenosti mišic. Čeprav se sliši nedolžno, lahko bruksizem resno načne zdravje vaših zob. Poškoduje lahko zobe, povzroči luknje v njih in obrabi zobno prevleko. Zobje so na splošno bolj občutljivi in se hitreje obrabijo. Bruksizem se lahko pojavi iz različnih vzrokov in glede na to ga tudi odpravljamo. Po navadi je rezultat prevelike izpostavljenosti stresu ali nepravilnosti in motenj v ugrizu, lahko pa gre tudi za stranski učinek jemanja zdravil za zdravljenje depresije. Zdravljenje je prilagojeno vzroku nastanka. Če gre za stres, zdravnik svetuje sproščanje ali po potrebi posvet pri psihoterapevtu, včasih pa predpiše tudi mišične relaksante. Če je težava v ugrizu, je treba k zobozdravniku, ki izbrusi in preoblikuje ugriz tako, da ni več moteč, ali pa predpiše okluzijsko opornico, ki jo nosite ponoči in preprečuje škripanje z zobmi. Če so vzrok zdravila, se ta običajno zamenjajo, zdravnik pa tako kot pri stresu pogosto predpiše zdravila za sprostitev mišic.