Težava je, da so industrijsko izdelani polni konzervansov, aromatičnih dodatkov, sladkorja in kalorij. Zato je veliko bolje, če si ledeni čaj pripravite sami. Za pripravo ledenega čaja uporabite več čajnih vrečk kot običajno, saj bodo pozneje dodane ledene kocke čaj zredčile. Na liter vode vzemite pet čajnih vrečk. Vroč čaj najprej ohladite, nato ga dajte za pol ure v hladilnik. To je osnova, v nadaljnji pripravi pa so mogoče različne variacije, ki vam bodo osvežile preostanek lepih poletnih dni in okrepile vaše zdravje.

ZELENI ČAJ
Dreamstime
Tudi zeleni čaj znižuje nevarnost srčnih obolenj

Zeleni čaj z lubenico za krepko srce in kosti

V meni začne telo izločati manj hormona estrogena, ki ščiti srce. Na pomoč lahko priskoči – lubenica. Vsebuje namreč likopen, ki skrbi za zdravo srce in krepi kosti. Tudi zeleni čaj znižuje nevarnost srčnih obolenj, saj znižuje raven angiotensina, ki ga telo izloča zaradi visokega tlaka. Priprava: 200 gramov lubenice zmeljite, dodajte žličko sladkorja, žličko limonovega soka, ledene kocke in vse skupaj vmešajte v ohlajen zeleni čaj.

Beli čaj z limonsko travo ščiti pred infekcijo

LEDENI ČAJ, OBREZ
Dreamstime
Za pripravo ledenega čaja uporabite več čajnih vrečk kot običajno, saj bodo pozneje dodane ledene kocke čaj zredčile.

Beli čaj vsebuje antibakterijske sestavine, poleg tega pa še katehin, ki uničuje proste radikale, povzročitelje celičnih poškodb. Priprava: dve stebelci limonske trave na grobo razrežite, nato pa koščke z držajem noža natrite, da se bo iz njih izločilo čim več soka. Dodajte jih ohlajenemu belemu čaju ter v kozarec stresite še nekaj ledenih kock.

Črni čaj s sivkinim medom pomirja živce

Črni čaj vsebuje snovi, ki nevtralizirajo kisline, in tako ščiti na primer zobno sklenino. Priprava: ohlajen črni čaj osladite z dvema žlicama sivkinega medu. Vzemite limeto in odrežite dve rezini, ki ju na grobo sesekljate. Iztisnite sok iz preostale limete in ga dolijte k čaju ter dodajte po 150 mililitrov jabolčnega in breskovega soka, na koncu pa še ledene kocke in metine lističe.

***RDEČ OKVIR: LIMONSKA TRAVA Za preprečevanje nadležnega smrkanja. Citral in mircen delujeta antibakterijsko in preprečujeta nastanek vnetij in infekcij. SIV OKVIR: Čaj za MIRNE ŽIVCE Sivkin med odlikuje čudovit vonj, a poleg tega tudi sprošča mišice in živčevje. V trenutkih, ko se je zaradi stresa in napornih izzivov treba umiriti, je odlična rešitev. POUDAREK: Za pripravo ledenega čaja uporabite več čajnih vrečk kot običajno, saj bodo pozneje dodane ledene kocke čaj zredčile. PPS1: Tudi zeleni čaj zmanjšuje nevarnost srčnih obolenj. PPS2: Ledeni čaji so najbolj osvežilni napitki.***