Svet

Trump in Macron sta ob kosilu našla stične točke

G.G./STA
24. 8. 2019, 20.27
Posodobljeno: 24. 8. 2019, 20.30
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ameriški kolega Donald Trump sta se pogovarjala ob kosilu.

Reuters
Ameriški in francoski predsednik, Donald Trump in Emmanuel Macron, sta se pogovorila ob kosilu.

Kot je povedal predstavnik Elizejske palače, je Macron "ustvaril pogoje za visoko stopnjo zbližanja znotraj skupine G7, potem ko je dobil pojasnila Donalda Trumpa" glede ključnih vprašanj, o katerih bodo voditelji razpravljali na vrhu. Predssednika sta našla stične točke glede iranskega jedrskega programa, požarov v amazonskem pragozdu in trgovine.

Trump je po dve uri trajajočem kosilu s francoskim predsednikom preko Twitterja sporočil, da se dogajajo številne dobre stvari za obe državi. "Pomemben konec tedna z drugimi svetovnimi voditelji!" je dodal.

Macron je danes pred začetkom vrha dejal, da je eden od njegovih glavnih ciljev na srečanju v Biarritzu prepričati vse partnerje, da so trgovinske napetosti slabe za vse.

"Doseči moramo neko obliko deeskalacije, stabilizirati stvari in se izogniti tej trgovinski vojni, ki poteka povsod," je povedal francoski predsednik. Zavzel se je tudi za "resnično ponovno okrevanje" globalnega gospodarstva. "Prizadevati si moramo za več rasti in več delovnih mest," je izpostavil v video nagovoru pred vrhom.

Trgovinske vojne zaostruje predvsem Trump, ki je pred odhodom v Francijo zagrozil, da bo v odziv na francoski davek za tehnološke velikane uvedel carine na francosko vino.

Poleg trgovinskih vojn bo ena od osrednjih tem vrha, ki se bo zaključil v ponedeljek, amazonski pragozd, ki je v teh dneh v plamenih. "Ne bomo zgolj izdali poziva, ampak bomo sprožili mobilizacijo vseh sil (v Biarritzu) v sodelovanju z amazonskimi državami, da bi investirali v boj proti tem požarom (...) in ponovno pogozdovanje," je poudaril Macron. Odgovoril je tudi številnim, ki dvomijo glede uspeha vrha, in izrazil upanje, da bo ta vrh koristen in da bodo konkretno odgovorili na okoljske izzive, kot so požari v amazonskem gozdu.

Vrh v francoskem letovišču ob Biskajskem zalivu, ki se ga poleg Macrona in Trumpa udeležujejo še premierji Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske, spremljajo protesti nasprotnikov vrha. Protestniki so se sprehodili iz francoskega mesta Hendaye, ki je od Biarritza oddaljeno 30 kilometrov, do mesta Irun na španski strani meje. Približno štiri kilometre dolgega pohoda se je po navedbah organizatorjev udeležilo 15.000 ljudi, policija medtem navaja, da jih je prišlo 9000.