BODITE PRIPRAVLJENI!

Srbeči mehurčki, ki jih povzroča sonce

Tea Dečman
23. 6. 2019, 12.31
Deli članek:

Pri izpostavljanju soncu se na koži pogosto pojavijo nadležne alergične reakcije. Kakšni so vzroki za nastanek alergije na sonce in kaj morate narediti, če se pojavi?

Profimedia
S senčnikom si naredite svoj kvadratni meter sence.

Alergija nastane kot posledica sevanja UV-žarkov, ki povzročajo spremembe kožnih celic. Te spremembe povzročijo, da imunski sistem napačno prepozna beljakovine v celicah kot vsiljivce, ki jih je treba »uničiti«. Zato začne imunski sistem proizvajati protitelesa, ki napadajo celice in povzročijo nastanek simptomov. Sproščati se začne histamin, ki je kriv za srbenje, rdečico in oteklino.

Kako prepoznamo alergijo na sonce?

KAKO NASTANE?

Alergija se običajno pojavi po dnevu ali dveh, preživetih na soncu, vendar pa se lahko pojavi tudi takoj in tudi zgolj po počitku na sončni terasi.

ZNAKI

Prepoznamo jo po srbečih in pekočih rdečkastih vzboklinah ali mehurčkih na koži, predvsem na dekolteju, rokah, nogah in ramenih. 

Alergija na sonce se običajno pojavi po dnevu ali dveh, preživetih na soncu, vendar pa se lahko pojavi tudi takoj in tudi zgolj po počitku na sončni terasi. Prepoznamo jo po srbečih in pekočih rdečkastih vzboklinah ali mehurčkih na koži, predvsem na dekolteju, rokah, nogah in ramenih.

Limona in šentjanževka krivi za alergijo?

Alergične reakcije na sonce lahko nastanejo tudi kot posledica fototoksičnih snovi. To so različni rastlinski preparati ali zdravila, ki izzovejo močno rdečico na delih telesa že ob najmanjši izpostavljenosti sevanju UV-žarkov. Intenzivnost rdečice je odvisna od koncentracije kemikalije v koži in količine sevanja UVA, ni pa odvisna od našega imunskega sistema. Olja za nego telesa pogosto vsebujejo snovi, kot sta limona ali šentjanževka, ki sta fototoksični. Sledi plodov ali listov zelene, korenja, fige ali gorčice so prav tako pogosti vzroki za rdečico in mehurčke na izpostavljenih delih telesa.

Kako si lahko pomagamo?

Ob pojavu alergijske reakcije je treba kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom z antihistaminikom ali z geli, ki hladijo in blažijo srbenje in vnetje (pogosto vsebujejo izvlečke aloe vere, arnike ali kamilice). Če je reakcija močnejša, lahko posežemo tudi po antihistaminikih v obliki tablet, pomagajo pa tudi kalcijevi pripravki. Najpomembnejše pa je, da poiščemo senco in se ne izpostavljamo soncu.