Zdravje

Ni čudežne tabletke, ki bi nam vzela kilograme

Tea Dečman
22. 6. 2019, 10.00
Deli članek:

Ljudje smo nagnjeni k temu, da želimo hitre in hkrati učinkovite rezultate, tako so razni pripomočki in pripravki za hujšanje zlata jama za prodajalce.

Dreamstime
prehranska dopolnila .jpg

Večina shujševalnih pripomočkov ni nič od tega, kar obljubljajo, zelo majhen delež pa jih je zgolj in samo tisto, kar pove že njihovo ime – pripomočkov. Preden se torej odločite za tovrstno pomoč pri hujšanju, je dobro poznati nekaj mitov o shujševalnih pripomočkih, ki smo jih ljudje slepo posvojili in nam močno otežujejo proces hujšanja, namesto da bi nam pomagali.

Dodatki namesto gibanja?

Če jemljemo dodatke za hujšanje, nam ni treba telovaditi in se zdravo prehranjevati. Seveda zveni prelepo, da bi bilo res. Kar je jasno navedeno tudi na vsaki škatlici, ki jo kupite. Gre za dodatke, pripomočke pri hujšanju, kar pomeni, da lahko pripomorejo k hitrejšemu hujšanju, a morate seveda najtežji del opraviti sami: dejansko morate začeti hujšati. Bolj zdravo in omejeno jesti in se več gibati. Če boste temu dodali še nekaj pomoči v obliki dodatkov, boste morda (poudarek na morda!) rezultate opazili prej oziroma boste z njimi nekoliko bolj zadovoljni.

Zeleni čaj kuri maščobe

Zeleni čaj in vsi njegovi izvlečki, iz katerih pridelujejo pripomočke za hujšanje, so med najbolj priljubljenimi. Velja neko splošno mnenje, da zeleni čaj kuri maščobo, zato tudi kapsule zelenega čaja odlično pripomorejo k izgubljanju teže. Resnica za tem je nekoliko bolj zvita. Medtem ko zeleni čaj nikakor ne topi maščobe, sicer njegovo uživanje morda lahko pripomore k izgubljanju teže. A vzrok tega je precej preprost. Zeleni čaj namreč vsebuje precej kofeina, za katerega vemo, da je diuretik, torej pospešuje izločanje vode iz telesa. Na ta račun lahko seveda vaše telo izgubi kar nekaj obsega in teže. Poleg tega kofein poskrbi za dvig energije, zaradi česar ste po njegovem zaužitju nekoliko bolj produktivni in aktivni, kar seveda pospeši porabo kalorij v telesu.

Če je naravno, nima stranskih učinkov

Tudi ta trditev ne drži. Ne glede na to, za kako zelo naravno stvar gre, tudi zanjo velja univerzalna logika zmernosti. Čisto vsaka stvar, ki jo zaužijemo, je v preveliki količini lahko strup, pa naj bo še tako zdravilna. Tudi vitamini, minerali, esencialne maščobne kisline, voda, sadje, zelenjava … vse, kar velja za zdravo in naravno, lahko v prevelikih količinah v našem telesu povzroči neravnovesje, ki se utegne odraziti v zdravstvenih težavah tako fizične kot psihične ali hormonske narave.

Afriška hoodia zavira apetit

Nekateri ste zanjo že slišali, mnogi pa verjetno ne, ker gre za zelo drag pripomoček pri hujšanju, ki si ga lahko privoščijo hollywoodske zvezdnice. Gre za hoodio gordonii, afriško rastlino, podobno kaktusu, ki jo pri nas poznamo tudi pod imenom namibijska kraljica. Ta rastlina naj bi popotnikom čez namibijsko puščavo zavirala apetit in tako omogočala, da brez hrane preživijo velik del svoje nevarne poti. To njeno lastnost so seveda zvito izkoristili proizvajalci shujševalnih pripomočkov, ki prodajajo zelo drage zaviralce apetita, s katerimi naj bi številne zvezdnice v nekaj dneh pridobile idealno postavo. Žal pa kljub idealnosti rastline in prepričljivi zgodbi o izvoru znanost še nima konkretnih dokazov, da je ta lastnost rastline res resnična. Laboratorijske raziskave preprosto še niso dale dovolj odgovorov, da bi lahko trdili, da je hoodia varna in učinkovita.

Profimedia
Prehranska Dopolnila Zdrava Hrana Fotografija Profimedia