Zdravje

Kako skrbeti za intimno nego v času nosečnosti

Tea Dečman
15. 6. 2019, 21.04
Deli članek:

Naravno vaginalno floro lahko porušijo hormonske spremembe med nosečnostjo, ko smo bolj dovzetne tudi za različne bakterijske infekcije.

Profimedia
Polno količino vitamina C je mogoče zaužiti zgolj s svežim sadjem. Najboljši nadomestek v času, ko slednjega primanjkuje, pa je kislo zelje.

Vse pa še poslabšajo pretirana higiena z neprimernimi izdelki za umivanje, ki vsebujejo mila, zdravljenje z antibiotiki ali kortizonom, sladkorna bolezen, stres. Razvoj patogenih bakterij ali glivic običajno učinkovito zavira posebej nizka pH-vrednost vaginalne flore. V tem nekoliko kislem okolju namreč mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni, le težko preživijo. Ravnovesje te naravne zaščite pa se lahko hitro poruši in ugotovili so, da še najhitreje pri nosečnicah.

Zakaj peče?

Nega, ki ni optimalno prilagojena temu okolju in spremeni pH-vrednost, lahko povzroči bakterijsko in glivično vnetje, na kar kažeta draženje in pekoč občutek. Bakterijske infekcije so lahko še posebej nevarne med nosečnostjo, saj povečajo tveganje za prezgodnji porod. Zato bi morala vsaka ženska skrbeti, da občutljiva flora nožnice ostane v fiziološkem ravnovesju. Mila in mnogi geli za prhanje tega pogoja ne izpolnjujejo, saj je njihov pH praviloma višji.

Kateri izdelki so najprimernejši?

Izberite nežna sredstva s pH 4,5, kar ustreza kisli vrednosti vaginalne flore. Posebne kombinacije negovalnih sredstev v nekaterih gelih čistijo izjemno blago in pomirijo razdraženo kožo ter celo okrepijo koži lasten »ščit« pred neželenimi mikroorganizmi in infekcijami.

Druga pravila intimne higiene

Nikoli v nosečnosti ne spirajte nožnice, saj s tem tvegate infekcijo. Če je mogoče, spolovilo po uriniranju sperite z mlačno tekočo vodo. Če te možnosti ni, posezite po namenskih higienskih robčkih. Obvezno pa uporabite vsaj navaden toaletni papir ali robčke, saj z vlažnimi spodnjicami tvegate vnetje mehurja, pa tudi vnetje zunanjega spolovila. Po depiliranju dlačic okoli spolovila sta priporočljivi umivanje z mlačno vodo in hlajenje kože s hladilnim mazilom. Lahko pa si pomagate s kremo, ki zmanjša reaktivnost kože ter suši in hladi razdraženo kožo.