NAGLAVNI OKRAS

Zakaj lasje (z)bežijo in kako jih ustaviti?

Tea Dečman
8. 6. 2019, 12.02
Deli članek:

Bolezensko izpadanje las prizadene moške in ženske v enakem številu, le da ženske zaradi izgubljanja naglavnega okrasa hitro poiščemo pomoč in se bolj ali manj uspešno zdravimo.

Dreamstime
Pospešeno izpadanje las, ki nas lahko prizadene zaradi nenadnega stresa, se običajno samo po sebi pozdravi po treh mesecih.

Lesketajoči se, bujni lasje so izraz mladosti in zdravja, zato smo ob znakih tanjšanja, redčenja las ali nastajanja pleše zaskrbljeni, in ko pomislimo na staranje, se nam vsiljuje tudi vprašanje, kako se bodo leta poznala na laseh. Prvi znaki plešavosti pri močnejšem spolu se po navadi zaradi različnih vzrokov pojavijo v zgodnjih tridesetih letih in po nekaterih raziskavah je plešast vsak tretji petdesetletni moški. Pri ženskah začnejo lasje odmirati predvsem med menopavzo in po njej zaradi zmanjšanega delovanja hormonov, zlasti estrogena.

Če korenina lasu odmre, je las mogoče nadomestiti le s presaditvijo. Pri vsaditvi lastnih lasnih implantatov zdravnik na gole predele presadi lasne korenine z razmeroma še vedno gosto poraščenega tilnika. 

Kaj vpliva na kakovost las

Kako gosti in bujni so naši lasje, je v veliki meri odvisno od genov, na kakovost las pa vplivajo še onesnaženost okolja, način življenja in pravilno ali nepravilno izbrani izdelki za nego las. Pomemben dejavnik je tudi prehrana, ki naj bo nemastna in čim bolj raznolika, v njej ne sme manjkati železa. Pri vegetarijancih je denimo pogosteje opaziti izpadanje las.

So sivi lasje res močnejši?

Nekatere študije so pokazale, da imajo sivi lasje debelejšo in bolj izraženo medulo, se pravi notranji del, medtem ko se premer celotnega lasu med sivimi in črnimi lasmi ni bistveno razlikoval. Druge raziskave pa so pokazale, da so sivi lasje le debelejši, ne pa nujno tudi trši. Kot razkrivajo študije, je to najverjetneje povezano tudi z raso, dejstvo pa je, da se z leti vsi lasje na lasišču tanjšajo, tudi sivi.

Skrbno izbrani izdelki za nego las

Med učinkovite izdelke za nego lasišča prištevamo tudi tiste, ki vsebujejo morsko blato in propolis ter esencialna olja, s katerimi čistimo lasišče. V kozmetičnih salonih, specializiranih za nego las, in v lekarnah nam bodo svetovali specialne šampone za močnejše lase.  Zadnje študije so potrdile, da lahko na kakovost las in proti njihovemu izpadanju bistveno vplivajo dovolj železa v prehrani, vitamini E, B6, B8 ter žveplove aminokisline, kot sta cistin in metionin.