Pod drobnogledom

Kaj vse se skriva v otroških kašicah?

Zoran Franc
4. 6. 2019, 20.40
Deli članek:

Ko materino mleko več ni dovolj, pridejo na vrsto mlečno-žitne kašice. Ker vsak starš želi svojemu otroku le najboljše, smo preverili njihovo sestavo in cene.

Dreamstime
Pri izbiri mlečno-žitnih kašic bodite pozorni na dodane aditive in sladkor.

Mlečno-žitna kaša je nadomestek mlečnega obroka za dojenčke, ki jih navajamo na dopolnilo prehrano. Na trgovskih policah je veliko različnih izdelkov, primernih za uporabo od 4., 6., 8. in 12. meseca dalje. Nekaterim je že dodana mlečna formula, drugim je treba mleko dodati med pripravo. Izpostavljamo pregled nekaterih žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali smo osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelki z dodatki za prehrano dojenčkov niso priporočljivi. 

Cena na obrok od 0,32 do 0,70 evra

Dopolnilno prehrano po evropskih priporočilih za prehrano dojenčkov je najbolj idealno uvajati ob dopolnjenem 6. mesecu starosti, ko je dojenček že dovolj razvit, da se lahko nauči jesti po žlički, materino mleko pa ne zadosti več energijskim in hranilnim potrebam dojenčka, navajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Cena mlečno-žitnih kašic se giblje med 0,32 in 0,50 evra na obrok (pripravljen po navodilih na embalaži), višja cena pa ne odraža nujno višje kakovosti izdelka. Uporaba kašic, ki vsebujejo le žita, brez dodane mlečne formule, je cenejša od mlečno-žitnih kašic, če za mešanje uporabljamo materino mleko (0,20 do 0,30 evra). Če pa uporabimo nadaljevalno formulo (po priporočilih na embalaži 20 gramov prahu na obrok), je cena obroka sicer odvisna od formule, ki jo uporabimo, in se lahko povzpne tudi do 0,70 evra na obrok.

Aditivi v kašicah so popolnoma nepotrebni

Glede na uredbo o aditivih hrana in živila za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Večina izdelkov ni vsebovala nobenih aditivov, manj kot polovica je vsebovala sicer dovoljene, vendar nepotrebne aditive. Izdelki z več različnimi aditivi (na primer emulgator sojin lecitin in umetna aroma vanilin) so bili Milupa Miluvit in večerna kašica po 6. mesecu Milupa, izdelki z enim aditivom, umetno aromo, večerna kašica po 4. mesecu Milupa in Lino Grisolino, izdelek, ki je imel dodano le naravno aromo vanilje, je bil Alete. Razširjeno tabelo najdete na spletni strani ZPS.