Domači pripravki

Nega razpokanih in izsušenih ustnic

T.D.
5. 6. 2019, 07.01
Deli članek:

Če imate razpokane ustnice in potrebujete hitro pomoč, si pomagajte z domačo shrambo. Sladkosnedi se zagotovo ne boste branili medu, ki ga na debelo namažite po ustnicah.

Dreamstime
Za ustnice sta blagodejna tudi kokosova maščoba ali kakavovo maslo, ki ju lahko brez skrbi namažete po vsem obrazu in si tako privoščite pomladno negovalno masko.

Navadni med je odličen vlažilec, zato ga lahko uporabite tako zjutraj kot zvečer. Če doma nimate medu, si lahko pomagate tudi z rastlinsko maščobo – olivnim oljem ali rastlinsko margarino. Oba bosta poskrbela za mehčanje in vlaženje ustnic. Uporabite lahko tudi vitamin E v kapsuli, ki jo preluknjajte in vsebino namažite po ustnicah. Za ustnice sta blagodejna tudi kokosova maščoba ali kakavovo maslo, ki ju lahko brez skrbi namažete po vsem obrazu in si tako privoščite pomladno negovalno masko. Razpokane ustnice bodo vesele tudi mleka, ki ga lahko zmešate z vodo iz vrtnic ali s kamiličnim čajem, dodate pa lahko tudi olje pšeničnih kalčkov.

Spa za ustnice

Če želite preprečiti nastanek razpok in suhe kože na ustnicah, ustnicam enkrat na teden ali vsaj na štirinajst dni privoščite poseben spa za ustnice. Iz mešanice medu in himalajske soli pripravite luščilno sredstvo za ustnice, ki ga z mehko in čisto ščetko za zobe nanesite na ustnice ter jih nežno zdrgnite, da odstranite odmrlo kožo. Popolnoma normalno je, da bodo ustnice pordele, saj boste pospešili prekrvitev, toda pazite, da ne zakrvavijo. Po pilingu na ustnice nanesite gel aloe vere ali kakšno drugo nežno vlažilno sredstvo, nato pa na debelo namažite negovalno sredstvo, ki ga uporabljate za vsakodnevno nego ustnic. Najbolje je, če si ga pripravite sami doma iz naravnih in ekoloških sestavin; tak je na primer »čudežni« balzam.

»Čudežni« balzam za razpokane in razbolele ustnice

Potrebujete: 1 žlico medu, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico naribanega čebeljega voska, 1 kapsulo vitamina E, 10 kapljic eteričnega olja čajevca, 10 kapljic eteričnega olja sivke ter 10 kapljic eteričnega olja zimzelena. Priprava: najprej nad šibkim ognjem v vodni kopeli tako dolgo segrevajte čebelji vosek, olivno olje in med, da se vosek stali. Takoj ko je staljen, mešanico odstranite s kuhalne plošče in vanjo stisnite vitamin E iz preluknjane kapsule. Na koncu vmešajte še eterična olja.