Dubaj ali orbita?

Nasa 'odpira' hotel v vesolju, za 35.000 dolarjev na noč

B.K.
8. 6. 2019, 12.49
Posodobljeno: 8. 6. 2019, 12.52
Deli članek:

Mednarodna vesoljska postaja bo kmalu dobila komercialne turiste.

Nasa
Mednarodna vesoljska postaja

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v tek spravila nov načrt, ki bo odprl vrata Mednarodne vesoljske postaje (ISS) komercialnim turistom.

Nasa bo dvema turističnima astronavtoma na leto dovolila, da na postaji ostaneta do 30 dni. Srečneža bosta tja morala poleteti z enim izmed prihajajočih zasebnih ameriških vesoljskih plovil, ki jih med drugim razvijajo podjetja Boeing, SpaceX in Virgin. Poleg tega bo vsak obiskovalec za nočitev plačal 35.000 ameriških dolarjev, s čimer bo pokril stroške za življenjsko podporo, vzdrževanje in komunikacije.

Britansko-ameriški poslovnež Richard Garriott, ki je leta 2008 na ISS preživel 14 dni, za kar je plačal skupno 30 milijonov dolarjev, je nad novico navdušen, a se je pošalil, da bodo na Nasi morali nekaj stvari izboljšati. »Hrana ni ravno fenomenalna pa tudi prostori za osebno higieno so bistveno ponajkljivi.«

Nasin nov pristop k zasebnim investicijam v ISS je posledica poziva ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj v naslednjem desetletju spet pošljejo človeka na luno. Poziv je prišel brez potrebne finančne podpore, ki bo znašala 100 milijard ameriških dolarjev. Medtem Nasa za vzdrževanje ISS letno porabi med 3 in 4 milijarde dolarjev.

V Nasi upajo, da bo odprtje vesoljske postaje zasebnim podjetjem ta prepričalo, da bodo sčasoma sama razvila nove vesoljske postaje, s čimer bi strošek za agencijo upadel.