JAVNE POVRŠINE

Veste, kje na vas preži največ grdih bakterij?

Tea Dečman
1. 6. 2019, 10.02
Deli članek:

Ste danes uporabili dvigalo ali tekoče stopnice, ste si izposodili svinčnik, kupili kavo ali za malico vzeli hrano iz avtomata? Potem ste najverjetneje že prišli v stik z bakterijami in virusi.

Dreamstime
Pomembno je, da otroke čim prej naučimo pravilnega in rednega umivanja rok.

Pravzaprav so nekateri javni prostori, ki se zdijo na prvi pogled povsem nedolžni, najbolj umazani, saj se le redko očistijo in so zato odlični gostitelji patogenih mikrobov. Kaj lahko storite, da se boleznim umazanih rok izognete?

Največ mikrobov so našli na otroškem igrišču, kjer je bilo več kot 44 odstotkov površin okuženih s telesnimi tekočinami.

Najbolj umazana so otroška igrišča

Strokovnjaki ameriške Univerze v Arizoni so testirali 800 javnih površin in našli smrtno nevarne bakterije na petini vseh površin, tudi v nakupovalnih središčih, pisarnah, vrtcih in na letališčih. Največ mikrobov so našli na otroškem igrišču, kjer je bilo več kot 44 odstotkov površin okuženih s telesnimi tekočinami. Igrišče pa ni edini javni prostor, po uporabi katerega bi si morali obvezno umiti roke. Nevarni virusi in bakterije prežijo na vas tudi na številnih drugih površinah; zapišimo jih kar po vrstnem redu, glede na okuženost: otroško igrišče, avtobusna postajališča, javna stranišča (v nakupovalnih središčih ...), držala nakupovalnih vozičkov, držala na tekočih stopnicah in ograjah, naslonjala stolov in stoli na železniških postajah, v avtobusnih čakalnicah, gumbi na avtomatih za hrano in pijačo ter bankomatih, pisala in pulti v javnih prostorih: bankah, trgovinah, in še bi lahko naštevali.

Kadar si rok ne morete umiti, na primer na potovanjih, kjer tekoča voda in milo nista na voljo, uporabite sredstvo za razkuževanje rok, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola.

Pravilno umivanje rok

Zmočite si roke s čisto, tekočo vodo, priporočljiva je topla voda, in nanje nanesite milo. Roke si drgnite drugo ob drugo, da se milo speni in nanese na vse dele rok. Roke si dobro očistite (umivajte vsaj 20 sekund), ne le po dlaneh, ampak tudi po zgornji strani, med prsti in pod nohti. Sperite pod tekočo vodo in jih popolnoma osušite s čisto brisačo.

Čiste roke rešujejo življenja

Antibakterijska dezinfekcijska sredstva za roke uničujejo mikroorganizme, vendar ne odstranjujejo umazanije rok. Če dezinfekcijsko sredstvo nanašate na vidno umazane roke, se ob nanosu umazanija sprime s sredstvom in odlušči z rok, kar posledično zmanjša učinkovitost dezinfekcije. Kadar so roke vidno umazane, si jih torej moramo nujno umiti z milom in toplo vodo.