Spisali smo vam zlata pravila, s katerimi telovadba to poletje ne bo dolgočasna ali naporna. Pripravili smo najboljše predloge za trenutno muhasto vreme, nekaj nasvetov o uravnoteženi sezonski prehrani in več nasvetov za vadbo, ki jo lahko opravljate praktično kadarkoli, tudi na delovnem mestu ali med gledanjem televizije. Začnimo na začetku! 

1. Poiščite najboljši čas v dnevu za trening
V zimskem času večinoma telovadimo v fitnesih, da se izognemo mrazu, ko se vreme malo ogreje pa se treningi ponavadi premaknejo ven v jutranje ali pozne popoldanske ure. Da bi ugotovili kaj vam bolj ustreza, preizkusite različne termine. Pozorni bodite na to, kako se počutite po vadbi – ste polni energije ali izčrpani in utrujeni? Ugotovite kateri čas dneva vam najbolj ustreza in temu prilagodite svoje treninge.

2. Naj bo vremenska napoved v vašo korist
Sprememba sezone je idealna za športne aktivnosti na prostem. Dovolj je toplo za sprehode in kolesarjenje zato lahko svoje aktivnosti in vadbeno rutino premaknemo ven iz zadušljivih telovadnic. Izkoristite to in preživite več časa zunaj! Pametno izbrana športna oblačila bodo poskrbela za vaše udobje, svež zrak pa je dober za vas in mnogo bolj prijeten od prihajajočih visokih temperatur.

3. Postavite si cilje
Cilji nam pomagajo zadržati fokus, zato si postavite nekaj športnih ciljev. Morda želite trenirati za vaš prvi polmaraton, si podrobno pripraviti načrt obrokov, ali pa želite tri do petkrat na teden trenirati za moč z utežmi ali drugimi vadbenimi pripomočki. Ne glede na cilje, si te zapišite in se jih skušajte držati. V tem koraku vam lahko zelo pomagajo tudi športne ure, ki omogočajo preprosto sledenje napredku in bližanje cilju.

4. Postavite si realne cilje
Začetni treningi bodo verjetno manj prijetni, zato od sebe ne pričakujte popolnosti. Če si postavite previsoke cilje je možnost razočaranja in opustitve treninga večja, zato ne dovolite, da se to zgodi tudi vam. Sprejmite možnosti, da boste včasih trening tudi preložili zaradi slabega vremena ali prenatrpanega urnika.

5. Čas za TV pretvorite v čas za vadbo
Vsi smo nagnjeni k najlažjim rešitvam, zato je dobro, da imate vadbeno lokacijo pri rokah. In ja, govorimo o vaši dnevni sobi. Med gledanjem najljubših televizijskih serij lahko enostavno naredite nekaj raztezalnih vaj ali vaj z utežmi. Potrebovali boste seveda kvalitetno blazino za vadbo in druge pripomočke glede na izbran tip treninga. Zahvaljujoč številnim aplikacijam in brezplačnim video kanalom lahko v svoji dnevni sobi opravite tudi zelo zabavne ali zahtevne treninge.

6. Vključite visoko intenzivne vaje
Dandanes se nam vsem zelo mudi, naš čas pa podrejamo poslovnim, zasebnim in družinskim obveznostim, zato se včasih zdi nemogoče uro ali dve na dan posvetiti treningom. Kratek intenziven kardio trening, znan tudi kot HIIT trening, je idealen za vse z polnim urnikom, saj jih lahko izvedete v manj kot 30 minutah, intervali z visoko intenzivnostjo pa vam bodo pomagali osvojiti vaše cilje.

7. Jejte sezonsko in se izogibajte alkoholu
Prehrana je zelo pomemben vidik vsake vadbene oziroma fitnes rutine. Odkrijte sezonsko sadje in zelenjavo ter jo redno uživajte. Opustite večje nakupe pripravljenih izdelkov v supermarketih in se naučite izogibati priljubljeni pekarni. Pripravite si sveže obroke in obvezno omejite vnos alkohola. Morda je popolno odrekanje alkoholu za vas nepredstavljivo, vendar skušajte njegov vnos omejiti zgolj na kakšen kozarec tu in tam.

8. V svojo rutino vključite različne vaje
Ne dovolite, da vas sabotira vaš zadani načrt. Držite se planirane rutine, na vsake toliko pa vadbo malo spremenite in dodajte nove vaje ali povečajte intenziteto. Vključite se v bližnji fitnes ali se enkrat tedensko udeležite vadbe joge, na daljšo pot se odpravite s kolesom ali pa zahtevnejšo pot premagajte peš namesto z avtom.

9. Vodite dnevnik vadbe
Raziskave so pokazale, da spremljanje rezultatov in urnikov treningov prinašajo boljše odločitve in kvalitetnejše prehranjevanje. Redno beleženje vam bo pomagalo odkriti nekatere zdrave ali manj zdrave vzorce vedenja, ki jih lahko kasneje prilagodite ali se jih celo znebite. Pri spremljanju si lahko poleg športnih ur in merilnikov pomagate tudi z številnimi brezplačnimi aplikacijami za mobilne telefone.