O razdražljivem mehurju govorimo, kadar se mišice mehurja čezmerno krčijo, zaradi česar nas lahko med malo potrebo peče, urin nenadzorovano uhaja in pogosto uriniramo. Zdravniški pregled običajno ne pokaže posebnosti na mehurju, čeprav nam je zelo neprijetno. V možgane namreč dobivamo znamenja, da je čas za odhod na stranišče, čeprav mehur v resnici ni poln. Vzrokov za tako imenovano stresno inkontinenco je veliko: morda smo imeli pred tem vnet mehur in ga nismo dodobra ozdravili. Dobri živci so pogoj za pravilno krčenje mišic mehurja pri uriniranju, dejavniki, kot je stres v službi ali zasebnem življenju, pa tudi različna vnetja, lahko pošteno zmotijo delo živcev. Dobro je vedeti, da se v menopavzi tvorba spolnega hormona estrogena, ki ščiti sluznico mehurja pred vnetji, zmanjša, zato je mehur dovzetnejši za vnetja. Za težave pa je ne nazadnje lahko kriv tudi urin, saj vsebuje snovi, ki v preveliki koncentraciji lahko povzročajo kronično draženje, zato je pomembno, da pijemo dovolj tekočine, saj bomo s tem zmanjšali koncentracijo teh snovi.

Samopomoč

Poskrbimo za zdravje sečil in preprečimo težave, še preden se pojavijo. Zelo pomembno je, da vsak dan popijemo toliko vode, da nastane vsaj od 1,5 do dva litra urina. S tem učinkovito izperemo bakterije iz sečil. Številne študije kažejo, da vnetje sečil preprečuje brusnični sok. Poskrbeti moramo, da so noge vedno na toplem in da nosimo oblačila, ki ščitijo ledvice in trebuh. Takoj po spolnem odnosu je treba iti na malo potrebo, da speremo morebitne bakterije, za intimno nego pa uporabljamo le toplo vodo in nevtralna mila. Če se nam vnetje sečil pogosto ponavlja, se izogibajmo kopelim. Termofor prispeva k sprostitvi mehurja in ublaži bolečine. Z zdravim življenjskim slogom se trudimo okrepiti imunski sistem, poleti to pomeni tudi izogibanje sončenju, lahko pa jemljemo tudi naravno zdravilo iz škrlatne ehinaceje.

Luštrek

Zanj je značilno, da podpira delovanje ledvic, zato ga uporabljamo pri vnetjih sečil in za preprečevanje nastajanja ledvičnega peska.

Tavžentroža in rožmarin

Vsebujeta eterična olja, grenke snovi in druge koristne spojine, ki sproščajo mišice mehurja in učinkujejo proti bakterijam, vnetjem ter krčem.