ČAROBNO DREVO

Pripravimo namaz iz brezovih listov

Z.F.
5. 5. 2019, 14.18
Deli članek:

Ste vedeli, da breza pri staroslovanskih kot tudi starogermanskih narodih velja za čarobno drevo? Značilno belo lubje, povešene veje in šelesteči majhni lističi … vse to je nadvse uporabno.

Dreamstime
Brezovi listi odstranjujejo odvečno vodo ter umirjajo vnetja in so dobrodošli pri težavah s sečili.

O brezi, natančneje o brezovi vodi, smo sicer že pisali, zdaj se lotevamo breze še iz drugih zornih kotov. Breza ni uporabna torej le v samem začetku pomladi, temveč vse do poletja. Nepogrešljiva je v kozmetiki, prehrani, zdravilstvu pa tudi pri čiščenju.

V kulinariki

Čeprav zveni morda nekoliko nenavadno, je koriščenje mladih brezovih listov pri pripravi solat in prilog še kako dobrodošlo. Listki imajo rahlo kiselkast okus, zato so odlični tudi pri pripravi namazov. Liste pa nabiramo tudi za čaj. Pijemo ga samostojno, lahko pa tudi v kombinaciji z drugimi rastlinami. Znano je, da sestavine v brezovih listih iz telesa odstranjujejo odvečno vodo, umirjajo pa tudi vnetja, zato je njihova uporaba dobrodošla pri težavah s sečili. Tako kot pri drugih pripravkih uporabimo sveže nabrane liste, lahko pa jih posušimo in shranimo za vse leto. Uporabljamo po eno čajno žličko, ki jo prelijemo z 2 dl vode, pustimo delovati 10 minut in precedimo.

Brezov namaz

Za namaz iz breze potrebujete dobri 2 pesti mladih brezovih listkov, 10 listkov travniške kislice, 3 žlice kisle smetane, ščepec soli in popra, 1 strok česna, žličko bučnega olja po okusu. Priprava: brezove listke in listke travniške kislice drobno sesekljamo, vsujemo v skledo, dodamo kislo smetano, strt česen, sol in poper ter olje. Dobro premešamo in postrežemo s kruhom ali grisini.

Kozmetika

Tudi v kozmetiki zavzema breza svoje mesto. Že naše babice so uporabljale brezove liste za pripravo šamponov za umivanje las, medtem ko so brezovi listi idealni za čiščenje obraza. Čaj iz brezovih listov lahko uporabljamo tudi pri težavah z nečisto in mastno kožo, pomagal pa bo tudi pri kožnih madežih in pri pegah. Če imate težave s prekomernim potenjem nog, v kopel dodajte 2,5 dl brezovega čaja in žličko soli. Noge namakajte v kopeli vsaj 15 minut.