Filtri so v gospodinjskih napravah precej neopazna stvar, a igrajo pomembno vlogo pri njihovem delovanju, pomembni pa so tudi za naše zdravje. Filtri so pravzaprav lovilci, ki poskrbijo, da v zrak, prostor ali vodo ne uhajajo prašni delci, bakterije in virusi, ki bi utegnili ogroziti naše zdravje. Zato jih nikar ne spreglejte in ne jemljite za samoumevne, temveč jih redno čistite in po potrebi menjujte. Pa veste, kje vse so? Skoraj povsod.

Sesalnik

Izjemno priljubljen gospodinjski pripomoček, s katerim uspemo očistiti prostor in osvežiti ter zamenjati zrak, vsebuje običajno več filtrov, čeprav po navadi menjujemo zgolj enega, bolj poznanega kot vrečka za sesanje. Vrečko, ki ujame prah in druge nečistoče, menjujte po potrebi, oziroma ko se napolni. A bodite pozorni tudi na filter zraka in filter pri motorju – ta dva filtra je treba zamenjati vsaj na vsakih šest mesecev. Tam se po navadi nabere največ drobnega prahu, ki še posebej draži dihala. Obstajajo tudi filtri iz gobe, ki so običajno temne barve. Te redno umivajte s toplo vodo in detergentom, in preden jih ponovno namestite, pazite, da bodo zares suhi. Hepa filter očistite tako, da ga zaprete v vrečko in jo dobro pretresete.

Sušilni stroj

Filter v sušilnem stroju je precej podoben tistemu v sesalniku, saj se na njem nabere veliko prahu in kosmov različnih tkanin. Vidni, fino pleteni filter iz blaga očistite po vsakem sušenju perila. Če tega ne boste storili, lahko uničite stroj, zanetite požar in celo povečate porabo električne energije. Proizvajalci svetujejo, da na vsakih pet sušenj celotno notranjost sušilnega stroja in filter dobro posesate, če je filter na vratih snemljiv, pa ga operite pod tekočo vodo in ga pred ponovno namestitvijo dobro osušite.