Bela hiša

Trump k sebi povabil Orbana

B.K./STA
7. 5. 2019, 21.37
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je madžarskega premierja Viktorja Orbana povabil, naj prihodnji teden obišče Belo hišo. Kot so sporočili v Washingtonu, bosta voditelja govorila o poglobitvi sodelovanja med državama na številnih področjih.

Reuters
Donald Trump

"Predsednik Donald Trump bo pozdravil premierja Madžarske Viktorja Orbana v Beli hiši dne 13. maja 2019," je danes sporočila ameriška administracija.

"Ob priznavanju dolgoletnih vezi med ZDA in Madžarsko bosta predsednik in premier razpravljala o možnostih za poglobitev sodelovanja na številnih področjih, vključno s trgovino, energetiko in kibernetsko varnostjo," so še dodali v sporočilu za javnost.

Orban je Trumpa po njegovem "protiglobalističnem" govoru v Generalni skupščini ZN septembra lani označil za ikono suverenističnega gibanja.

Odnosi med Washingtonom in Budimpešto so se zaradi podobnih ideoloških prepričanj Trumpa in Orbana precej otoplili. Orban je bil v času administracije Baracka Obame pogosto tarča kritik zaradi napadov na svobodo medijev, pravosodje in civilno družbo.

Profimedia
Viktor Orban