Državni zbor

Nič več Pahorjevega varčevanja pri rezanem cvetju

Gašper Petovar
7. 5. 2019, 19.55
Posodobljeno: 19. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Državni zbor je izbral ponudnika, ki bosta kosila travo okoli parlamenta ter skrbela za šopke in rože, ki jih bo treba tudi dognojevati v samem državnem zboru. Varčevalnega ukrepa vlade Boruta Pahorja, ki je v parlamentu prepovedal rezano cvetje, ker je s tem država prihranila okoli 40 tisoč evrov na leto, kot kaže, ni več.

M24
Prej je za urejanje okolice okoli parlamenta in cvetje v notranjosti skrbelo eno podjetje, zdaj sta za to zadolženi dve.

Parlament je namreč na podlagi javnega naročila izbral izvajalca za »zunanje urejanje in vzdrževanje zasajenih in zelenih površin v atriju in okolici objektov državnega zbora v Ljubljani«. To podjetje je S in G, d. o. o., iz Škofje Loke. Podjetje bo urejalo in vzdrževalo zasajene in zelene površine v atriju in okolici objektov parlamenta. Podjetje ni bilo naključno izbrano, za presojo je bila skrbno izbrana strokovna komisija, ki je izvedla javno naročilo, strokovno ocenila ponudbe in se na koncu odločila za podjetje, ki bo okoli parlamenta kosilo travo in sadilo tulipane. Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, poleg izbranih Škofjeločanov še Dominik Zupančič iz Smlednika, ki pa ni bil izbran, ker v celotni ponudbi ni imel določene urne postavke vrtnarja.

STA
Vrtnarji, ki bodo urejali okolico parlamenta, bodo morali obrezovati tudi drevje okoli stavbe.

Denar za gerbere in taščine jezike

Državni zbor pa ni izbral samo novega vrtnarja zunanjih površin. Izbrali so tudi človeka oziroma podjetje, ki bo skrbelo, da bodo v parlamentu sveži šopki in posajene lončnice skrbno zalite in pognojene, da bodo lepo uspevale še naprej. V začetku leta so sklenili pogodbo o dobavi cvetličnih aranžmajev s podjetjem PUP Velenje. Tudi ta dobavitelj je bil izbran prek javnega naročila male vrednosti. Za zalivanje lončnic in skrb zanje v parlamentu bo to podjetje prejelo okoli 1500 evrov na mesec. Za ta znesek pa ne bodo zgolj zalivali fikusov in brisali prahu s taščinih jezikov, ampak bodo skrbeli tudi za cvetlične aranžmaje, ki se jim je vlada Boruta Pahorja odpovedala, ko je bilo zaradi gospodarske krize v državi treba resno varčevati. Podjetje PUP iz Velenja bo poleg zalivanja in dognojevanja lončnic skrbelo tudi za šopke, ikebane in podobne aranžmaje, ko bo to zahtevala priložnost. Denimo ob posebnih, svečanih dogodkih, obiskih tujih delegacij in visokih gostov, pa tudi ob raznih žalnih sejah in podobnem. Če bo treba, bodo priskrbeli tudi žalne vence, in sicer za 1500 evrov na mesec, 18.000 evrov na leto.

Prejšnji vrtnar DZ zadovoljen izpadel iz posla

Govorili smo s prejšnjim vrtnarjem, ki je skrbel tako za zunanje površine parlamenta kot lončnice in ikebane znotraj stavbe. Vrtnarstvo Zupančič je skrbelo tri leta, da je bila okolica parlamenta zelena in pokošena, notranjost pa dobesedno v rožicah. Prijavili so se tudi na aktualna razpisa, kar glede na triletno sodelovanje ni nič nenavadnega, pa vendar so posel izgubili. Za urejanje zunanjih površin je bil ponudnik iz Škofje Loke za dva tisočaka cenejši, za zalivanje lončnic in šopke po sejnih sobah, kjer med drugim kraljuje Jani Möderndorfer, se niso niti prijavili.

Zupančičevi se zaradi izgube posla ne obremenjujejo. Zaslužek namreč ni bil tako bajen, kot bi kdo mislil, dela pa je bilo veliko domala na dnevni ravni. So pa pojasnili, da 11 tisoč evrov, kolikor so sami računali na leto za urejanje vse okolice parlamenta, ni tako veliko glede na dela, ki so jih opravili, prav tako trdijo, da Pahorjev načrt za prihranek 40 tisoč evrov, če bo parlament brez rezanega cvetja, ne pije vode, ker kot smo videli, vodo pijejo tudi lončnice, ki jih bo velenjsko podjetje PUP zalivalo in gnojilo za 1500 evrov na mesec, hkrati pa dodalo tudi ikebano ali šopek ali žalni venec, če se poslovi kak pomembnež. Zupančičevi so za zalivanje taščinih jezikov po prostorih parlamenta in podobnih rastlin skupaj s kakšnim šopkom in podobnim aranžmajem računali tisočaka na mesec.

Dreamstime
V parlamentu bodo plačali zunanjemu podjetju, da na mizah sejnih sob ne bo uvelih rož.

No, cvetje in trava okoli parlamenta in v njem davkoplačevalcev ne bosta obremenila toliko kot prenova male dvorane in preddverja parlamenta na Šubičevi 4 v Ljubljani. Javnega naročila sicer še ni konec, cena del pa naj bi bila več kot milijon evrov brez DDV. Predvidena so restavratorska dela ter nabava potrebne opreme. Nemara bo tudi v teh prenovljenih prostorih kak šopek več, če ne stalno, pa vsaj ob odprtju prenovljenih prostorov.