Drugo leto zapored kolaps Barcelone

Senzacija na Anfieldu: fantastični Liverpool potolkel Barcelono

G.G./STA
7. 5. 2019, 22.55
Posodobljeno: 7. 5. 2019, 23.27
Deli članek:

Po prvi tekmi se je zdelo skoraj neverjetno. Toda Liverpoolu je uspelo. S sijajnim drugim polčasom so prišli do zmage s štiri proti nič proti sloviti Barceloni.

Reuters
Strelec dveh zadetkov Georginio Wijnaldum. Levo Trent Alexander-Arnold, ki je prebrisano izvedel udarec iz kota za četrti zadetek.
Angleži bodo tekmeca za finale, ki bo 1. junija na madridskem stadionu Wanda Metropolitano, dobili v sredo zvečer, Ajax bo doma proti Tottenhamu branil prednost 1:0.

Tekma na Anfieldu se bo z zlatimi črkami zapisala v bogato Liverpoolovo zgodovino. Le malo je bilo takšnih, ki so verjeli v napredovanje po visokem zaostanku s prve tekme, ob tem pa so rdeči pogrešali še Mohameda Salaha in Roberta Firmina, nogometaša, ki sta dosegla skoraj 40 odstotkov zadetkov Liverpoola v tej sezoni.

Toda to se navdahnjenim izbrancem Jürgena Kloppa ni poznalo, v ospredje sta stopila Divock Origi in Georginio Wijnaldum, ki sta vsak s po dvema zadetkoma rdečim priigrala drugi zaporedni finale lige prvakov. S tem je Liverpool spomnil na finale leta 2005 v Istanbulu, ko je nadoknadil zaostanek treh golov zaostanka proti Milanu in prišel do svoje zadnje tovrstne krone.

Barcelona pa je spomnila na četrtfinale minule sezone, ko je zapravila vodstvo s 3:0 proti Romi. Za Barcelono je bil to sicer sploh prvi poraz v tej sezoni lige prvakov.

Atomski začetek

Tekma se je že začela po okusu domačih navijačev. Že v sedmi minuti je Liverpool, ki je igral v drugem zaporednem polfinalu, povedel, potem ko je Jordi Alba naredil napako v obrambi, do strela je prišel Jordan Henderson, Marc-Andre ter Stegen je žogo odbil, a le do Divocka Origija, ki jo je pospravil v mrežo.

Sicer pa sta ekipi poskrbeli za zelo živahen polčas, v katerem so bili domači nevarni še v 23. in 43. minuti prek Andrewa Robertsona (ta je zaradi poškodbe ostal v slačilnici ob polčasu), na drugi strani pa je imela kopico obetavnih akcij tudi Barcelona, ki do te tekme kot edina ni poznala poraza v tej sezoni lige prvakov.

Trikrat je nevarno poskusil dvakratni strelec s prve tekme Lionel Messi, v 14. minuti je branil Alisson Becker, v 19. in 43. pa je bil malce premalo natančen z razdalje. Liverpoolov vratar je moral posredovati tudi po poskusih Philippa Coutinha v 18. in Jordija Albe v 45. minuti.

Reuters
Po zgodovinski zmagi: trener Jurgen Klopp (tretji z leve), poškodovani Mohamed Salah (drugi z leve) in Virgil van Dijk (drugi z desne), eden najboljših obrambnih igralcev na svetu

Ginijeve minute

V 51. minuti je po kotu iz bližine poskusil Virgil van Dijk, izkazal se je spet ter Stegen, na drugi strani pa kmalu zatem Alisson po poskusu Luisa Suareza. V 54. minuti pa je sledil nov izbruh veselja domačih privržencev, Georginio (Gini) Wijnaldum je unovčil podajo z desne strani in zadel z dobrih desetih metrov.

Vsega dobro minuto pozneje je Wijnaldum izničil Barcelonino prednost s prve tekme, ko je z glavo unovčil podajo z leve strani za 3:0. V 68. minuti je na drugi strani Messi streljal iz bližine, Alisson pa je bil na mestu.

V 79. minuti pa nov šok za Barcelono in eksplozija veselja za Liverpool. Gostitelji so prišli do udarca iz kota z desne strani, ga na hitro izvedli prek Trenta Alexander-Arnolda, ko so gosti še postavljali obrambo, to pa je presenetil Origi za 4:0, kar je bil tudi končni izid. Hitro razmišljanje mladega Liverpoolovega branilca in spanec Barcelonine obrambe.