Zastrupitev

VIDEO: Študent umrl, ker je jedel pet dni "stare" testenine

R.T.
29. 1. 2019, 19.18
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 08.57
Deli članek:

20-letni belgijski študent se je z veliko vnemo lotil testenin s paradižnikovo omako, ki so mu že pet dni stali na pultu. Ni preživel.

Zajem zaslonske slike
AJ jih ni spravil niti v hladilnih.

Študenta iz Bruslja, znanega zgolj kot AJ, se je najprej polotil hud glavobol, nato so se začele bolečine v trebuhu, približno pol ure pozneje pa je začel močno bruhati, kar je trajalo več ur. Spil je nekaj vode in se odpravil v posteljo, da bi zatisnil oči. Naslednje jutro sta ga v postelji mrtvega našla njegova starša.

Obdukcija je pokazala, da je njegova smrt povezana z bakterijo Bacillus cereus, ki izloča enterotoksin. Gre torej za zastrupitev s hrano, v primeru tega študenta pa je zastrupitvi sledila odpoved jeter. AJ je sicer umrl že leta 2008 v Bruslju, njegov primer pa je bil leta 2011 podrobneje predstavljen v članku, objavljenem v znanstveni reviji Journal of Clinical Microbiology. Nedavno ga je obudil zdravnik Bernard, ki na svojem youtube kanalu predstavlja nekoliko bolj nenavadne primere iz sveta medicine. O primeru belgijskega študenta, ki je bil »povsem zdrav 20-letni fant,« je dejal, da gre seveda za neobičajen, a nikakor ne edinstven primer. 

Skrajen primer

Kot so v članku zapisali avtorji, je AJ testenine pet dni pustil na pultu v kuhinji in jih nato pogrel v mikrovalovni pečici. Spore nekaterih bakterij iz rodu Bacillus (rod paličastih grampozitivnih bakterij) lahko namreč preživijo visoke temperature pri kuhanju, v ugodnih razmerah, zlasti v topli kuhinji, pa se lahko pozneje hitro razširijo. Avtorji so v zaključku zapisali, da je smrt nastopila zaradi »zastrupitve, ki je bila posledica zaužitja testenin, kontaminiranih z bakterijo Bacillus cereus.« 

»Treba je poudariti, da to ni bil tipičen primer zastrupitve s hrano. Številni jedo testenine in rezance, ki so jim ostali od prejšnjih dni, pa je z njimi vse v redu. A so o tragičnih primerih, kot je ta, v literaturi že poročali,« je na posnetku poudaril zdravnik Bernard.