Delo z računalnikom in branje veljata za delo na blizu. Pri takih dejavnostih je pomembno, da vaše oči redno počivajo. S tem se izognete slabljenju očesnih mišic in kratkovidnosti. Pri delu z računalnikom ali drugem delu na blizu vsakih deset minut poglejte v najmanj tri metre oddaljen predmet. Zadržite pogled na tem predmetu deset sekund, medtem sproščeno dihajte in mežikajte. To je pravilo 10-3-10 (10 minut – 3 metre – 10 sekund), ki naj vam preide v navado. Morda se vam bo ta kratka vaja sprva zdela naporna, vendar vam bo kmalu prešla v navado in vam pomagala zmanjševati napetost v očeh. Ta vaja krepi očesne mišice in preprečuje, da bi se oči pri delu na blizu polenile.

Pravilna postavitev delovne mize

Zelo pomembno je, kam postavite računalnik. Če je le mogoče, ga namestite tako, da boste lahko od tam videli tudi najbolj oddaljeno točko v prostoru. Postavitev računalnika poleg okna ni priporočljiva, saj preveč svetlobe od zunaj očem povzroča velik stres. Kadar nimate izbire in lahko računalnik postavite le v kot ali poleg stene, nad zaslon postavite ogledalce, ki vam bo omogočilo fokusiranje pogleda v daljavo. Nikoli ne glejte samo v zaslon, uporabljajte tudi periferni vid ter se zavedajte prostora in predmetov v svoji okolici.

Odstranite refleksirano svetlobo

Na zaslonu ne sme biti odsevov. Odsev je namreč močan vir svetlobe, ki se odbija od zaslona, in da bi se oči izognile odsevu, se naše telo nezavedno izmika, zato ukrivljamo hrbtenico in imamo nepravilno držo. Poleg tega močna svetloba odseva škodi očem. Odseve na zaslonu povzroča tudi slaba razporeditev luči v prostoru. Izklopite monitor in prižgite luč ali več luči. Tako boste ugotovili, katera povzroča odsev, glede na to pa potem prestavite računalnik ali delovno mizo na ustreznejše mesto.