Izguba teka

Jedi zoper prehlad in gripo

Zoran Franc
27. 1. 2019, 21.10
Deli članek:

V času gripe in prehladov navadno izgubimo tek. Tudi najljubše jedi, za katere bi navadno »ubijali«, nam ne dišijo in smo se jim pripravljeni odpovedati. Takrat se moramo preprosto prisiliti. V nadaljevanju nekaj jedi, ki bodo pospešile okrevanje.

Dreamstime
Sestavine piščančje juhe z dodano zelenjavo naj bi dejansko ubijale virusne celice in preprečevale rast novih.

Kadar nastopi prehlad ali gripa je pomembno, da uživamo čim več tekočine, pri hrani pa pazimo, da izbiramo preprosto prebavljive obroke, polne mineralov, vitaminov in vlaknin, ki bodo pospešili naše okrevanje. Številni strokovnjaki in zdravniki se strinjajo, da se zdravljenje začne v želodcu. Če bomo torej izbrali primerno hrano, bomo posledično tudi prej ozdraveli. Po čem poseči in čemu se izogniti?

Juhe

Nikar ne odklanjajte juh. Topla juha je odlično zdravilo za sluznico bolečega grla. Če imate možnost, jejte zelenjavne juhe ali enolončnice. Te so idealna hrana v času prehladov, najbolje pa je, da jih lahko pripravite za več dni vnaprej. Tako se boste izognili vsakodnevni pripravi in si privoščili nujno potreben počitek. Ne pozabite tudi na zimzeleno »kurjo juh'co«, prežganko, ki bo uspela umiriti tudi želodčne težave, pripravite pa tudi jedi z ješprenjem, ki so polne prepotrebnih beljakovin in vlaknin ter vitamina C.

Dreamstime
Kislo zelje je odličen vir probiotikov in vitamina C, kombinacije, ki jo v prehladnem času nujno potrebujemo.

Jedem dodajte česen

Še zdaj pogosto slišimo, da česen zdravi vse tegobe, in v večini bi lahko trditev sprejeli za točno. Česen je priljubljeno ljudsko zdravilo, ki ga v času prehladnih obolenj nikakor ne smemo izpustiti z jedilnika. Ima antibakterijske in antibiotične lastnosti, krepi imunski sistem in uničuje črevesne parazite. Dodajte ga k solati, k jedem z mesom, surovega nastrgajte na popečen kruh …

Dreamstime
Česen je odličen antibiotik, deluje antibakterijsko in uničuje črevesne parazite.

Probiotiki

Vsem je dobro znano dejstvo, da moramo v času prehlada uživati jedi z veliko vitamina C, pri tem pa ne smemo pozabiti na probiotike. Ti nam pomagajo hitreje ozdraveti, saj so hrana za dobre bakterije, ki živijo v našem črevesju. Med odlične probiotike poleg mlečnih izdelkov, med katerimi prednjačijo kefir, skuta, probiotični jogurti in sirotka, spadata tudi kislo zelje in kisla repo. Oba sta bogata s probiotiki, vsebujeta pa tudi veliko vitamina C. Privoščite si segedin golaž, joto, bujno repo ...