"Ustavimo NEUMNOST"

Trump grozi, medtem ko za njegovim hrbtom snujejo načrt

S.R./STA
29. 1. 2019, 19.48
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 19.57
Deli članek:

V ameriškem kongresu se oblikujejo predlogi zakonov, ki bi preprečili ponovitev škodljivih zapiranj vlade v prihodnosti enkrat za vselej, vendar bo potrebno zbrati dovolj glasov v obeh domovih kongresa, da preprečijo veto predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki grozi z novim zaprtjem.

Profimedia
Trump že grozi z novim zaprtjem.

Prekinitve financiranj agencij zvezne vlade so bile v zadnjih dveh ali treh desetletjih politično orožje kongresnih republikancev, nikoli doslej pa delo predsednika ZDA, ne glede na stranko. Kongresni republikanci so v času vladanja demokratskih predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame blokirali proračunsko financiranje vladnih agencij, ki niso imele potrjenega rednega letnega proračuna, ker so hoteli izsiliti politične koncesije. 

Newt Gingrich je Clintonu zaprl vlado, da je izsilil zmanjšanje proračunske porabe in to je bila glavna motivacija za kongresne republikance v času Obame. Tako Clinton kot Obama sta na koncu deloma popustila. Blokada porabe za zvezno vlado je v skladu z republikansko politično filozofijo zmanjšanja javne porabe, razen za vojsko in zaprtja vlade ne stanejo nič, če je v Beli hiši demokrat.

Kriv, ker ga ni obrzdal

Republikanci svojim predsednikom vlad niso zapirali, noben predsednik pa ni niti pomislil, da bi skušal od kongresa izsiliti nekaj z zaprtjem lastne vlade, kot je to storil Trump z zahtevo po financiranju zidu na meji z Mehiko. Po 35 dnevih zaprtja vlade Trump ni dobil denarja za zid, po izračunu kongresnega proračunskega urada (CBO) pa je izguba za ekonomijo znašala 11 milijard dolarjev. Standard & Poor's je pred tem poročal o šestih milijardah. 

Tik preden je Trump privolil v obnovo financiranja lastne vlade je zavrelo med senatnimi republikanci, saj so nekateri naravnost napadli vodjo večine Mitcha McConnella, da je kriv, ker ni znal obrzdati predsednika. 

Iščejo rešitev

Nekaj republikancev se je pridružilo demokratom v iskanju trajne rešitve, da se sramota in izguba denarja z zapiranji vlad več ne ponovi. Tako v predstavniškem domu kot v senatu nastajajo predlogi zakonov po katerih se financiranje agencij vlade, ki nimajo potrjenega proračuna za tekoče leto, enostavno avtomatično podaljša glede na raven iz prejšnjega leta. 

Republikanski senator Rob Portman iz Ohia predlaga, da se po 120 dneh financiranje agencije zmanjša za odstotek, potem pa za dodaten odstotek na vsakih 90 dni, dokler ni dogovora o proračunu. S tem bi odpravili tako imenovane resolucije o začasnem podaljšanju financiranja agencij, ki jih lahko sedaj z blokado jemljejo za talca v kongresu in s Trumpom tudi v Beli hiši. 

"Ustavimo NEUMNOST" je naslov podobnega zakonskega predloga demokrata iz Virginije senatorja Marka Warnerja. "Zdrava pamet nam pravi, da moramo odpreti vlado. Če povem po pravici, me je sram, da sploh govorimo o tem. Zapiranje vlade stane denar in tudi potem odpiranje vlade stane denar. Zapiranja moramo ustaviti enkrat za vselej," je izjavil predsednik senatnega odbora za finance republikanec Charles Grassley iz Iowe.

Trumpu bo na koncu koncev tako morda nehote le uspelo poskrbeti za večjo učinkovitost zvezne vlade in enotnost zakonodajne veje oblasti. Čeprav morda ne javno, se namreč skoraj vsi v senatu strinjajo, da je zapiranje vlade nepotrebna in draga neumnost.