Požar zanetil eden od bolnikov?

FOTO: Tragedija v jeseniški bolnišnici vzela dve življenji, še eden v kritičnem stanju

S.R./STA
29. 1. 2019, 17.16
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 10.26
Deli članek:

Na negovalnem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice je danes okoli 15. ure izbruhnil požar, v katerem sta umrli dve osebi. Še eno so s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana.

Bobo
Požar v jeseniški bolnišnici.

Direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar je povedal, da je do požara prišlo v eni od sob, gasilci so požar obvladali, je pa bila potrebna evakuacija bolnikov. Bolnišnica je po navedbah PU Kranj znova odprta, za vse bolnike pa je poskrbljeno. V kolikor bi bilo treba bolnike premestiti drugam, so v pripravljenosti tudi drugi zdravstveni zavodi, a to zaenkrat naj ne bi bilo potrebno. Nevarnosti ni več, gasilci so požar pogasili in prostore prezračili, tako da bolnike v četrto nadstropje že nameščajo nazaj.

Kot je pojasnil vodja intervencije Robert Kejžar, so gasilci, ko so prišli na kraj dogodka, ugotovili, da je bolnišnično osebje že sprožilo evakuacijo tretjega nadstropja, kjer je izbruhnil požar, ter nadstropja nad njim. Skupaj je bilo evakuiranih okoli 50 oseb iz 3. in 4. nadstropja, kamor se je širil dim. Evakuirani so bili tako pacienti kot obiskovalci. Policisti so oddelek, kjer se je zgodil požar, zaprli, trenutno pa tam poteka kriminalistična preiskava, s katero bodo poskušali ugotoviti vzrok in okoliščine dogodka. Dve osebi, gre za starejša moška, ki sta bila takrat na tem oddelku, sta umrli na kraju dogodka, sporočajo iz PU Kranj. Še eno hudo opečeno osebo so s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana. Tudi v tem primeru gre za starejšega moškega, ki naj bi bil še vedno v kritičnem stanju. Vsi trije moški so na oddelku bivali v isti sobi.

Bobo
Požar v jeseniški bolnišnici.

Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi ogenj zanetil eden od bolnikov, ki naj bi se po poročanju portala 24ur celo zažgal sam, ogenj pa naj bi se nato razširil na soseda. Zaradi posledic požara je bilo skupaj zdravniško pregledanih okoli 30 oseb, med njimi poleg nekaterih obiskovalcev tudi zaposleni v bolnišnici in policisti, ki so tudi pomagali pri evakuaciji. Vsi ti so v prvi fazi tvegali svoja življenja. Po do sedaj preverjenih podatkih pri nobeni od teh oseb ne gre za resnejše zdravstvene težave.

Po Kejžarjevih besedah je zgorela sicer le ena soba, zaradi visoke temperature se so stopile tudi luči, dim pa se je razširil tudi po hodniku. Na urgenci tako obravnavajo več bolnikov zaradi vdihavanja dima, so potrdili v bolnišnici. Gasiti so pomagali jeseniški poklicni gasilci ter prostovoljni gasilci jeseniške in žirovniške občine, pomoč gasilcev iz Kranja pa ni bila potrebna, je še navedel Kejžar. Še informacija za porodnice: v kolikor je mogoče, naj se do preklica na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico. Ukrep velja do preklica.

Bobo
Požar v jeseniški bolnišnici.