Nevarno

Gripa na pohodu: smrtna žrtev tudi v Sloveniji, na Hrvaškem umrlo že 40 ljudi

T.L.
29. 1. 2019, 13.20
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 15.06
Deli članek:

V UKC Ljubljana so popolnoma prepovedali obiske. O visokem smrtnem davku, povezanim z letošnjo gripo, pa poročajo hrvaški mediji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V tem mesecu so v UKC Ljubljana potrdili 400 primerov gripe, samo danes že 17. Oddelki so polni, bolniki so nameščeni tudi na zasilnih ležiščih, so pojasnili na novinarski konferenci. (STA)

V zadnjih tednih je gripa v polnem razmahu. Iz UKC Ljubljana so tako danes sporočili, da zaradi naraščanja primerov gripe in ostalih respiratornih okužb do preklica objavljajo popolno prepoved obiskov. Kot so še sporočili iz UKC, bo za kritično bolne in tiste, pri katerih je prisotnost svojca zelo zaželena, veljal režim s posebnimi dovolilnicami lečečega zdravnika (individualni dogovor). Čeprav podatkov o smrtnih primerih, povezanih z gripo, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še zbirajo, pa je časnik Delo poročal o smrtnem primeru, o katerem poročajo iz klinike Golnik. 

Na Hrvaškem rekordno

Si bodo pa letošnjo epidemijo gripe še posebej dobro zapomnili na sosednjem Hrvaškem: število smrtnih žrtev se namreč drastično zvišuje skoraj iz dneva v dan. Doslej je za posledicami zapletov, povezanih z virusom gripe, umrlo 40 oseb, kar je najvišje število, odkar spremljajo število umrlih v državi.

Kot sicer poročajo hrvaški mediji, so v lanskem letu tudi zabeležili 40 z gripo povezanih smrtnih primerov, vendar pa gre za število smrti ob koncu sezone, medtem ko letos beležijo šele deseti teden od pojava prvega primera gripe. Zato domnevajo, da se bo število smrtnih primerov še povečalo, saj se bo po ocenah gripa z visoko intenzivnostjo nadaljevala še najmanj štiri tedne, približno do začetka aprila. 

Strokovnjaki opozarjajo, da je letos intenzivnost gripe večja, kot so jo poznali doslej, bolezen pa spremljajo številni zapleti in hospitalizacije. 

Na Hrvaškem so letos okužbo z virusom gripe laboratorijsko dokazali v 1938 primerih. Kar 60 odstotkih krvnih vzorcev je bilo pozitivnih na virus gripe, v največjem deležu (v 97 odstotkih) gre za tip gripe A, od tega pa v 95 odstotkih za pandemski tip gripe, tako imenovano prašičjo gripo.