Potrebno bo dovoljenje

Brexit brez dogovora: državljanov EU čaka to ...

T.L./STA
29. 1. 2019, 11.03
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 11.10
Deli članek:

Britanska vlada si bo prizadevala čim prej končati prost pretok ljudi.

Profimedia
Državljani EU, ki bi želeli na otoku ostati več kot tri leta, bodo morali vložiti novo prošnjo v skladu s prihodnjim imigracijskim sistemom, ki naj bi začel delovati leta 2021.

Britanska vlada je v ponedeljek objavila svoje načrte v zvezi z državljani EU, ki bi v primeru brexita brez dogovora prišli na Otok po izstopu iz EU. Kot je sporočila po poročanju britanskega BBC, si bo prizadevala čim prej končati prost pretok ljudi.

Britansko notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo v "prehodnem obdobju" po brexitu, predvidenem za 29. marec, državljani članic Evropskega gospodarskega prostora in Švice ter njihovi družinski člani v Združenem kraljestvu lahko delali, študirali ali bivali tako kot sedaj, po treh mesecih pa bodo morali zaprositi za evropsko začasno dovoljenje za bivanje, ki bo veljalo tri leta. Izjema bodo državljani Irske, ki jim za to dovoljenje ne bo treba zaprositi.

Po besedah britanskega notranjega ministra Sajida Javida gre za "praktičen pristop", ki bi zmanjšal motnje in zagotovil, da poslovanje v Združenem kraljestvu poteka nemoteno.

Državljani EU, ki bi želeli na otoku ostati več kot tri leta, bodo morali vložiti novo prošnjo v skladu s prihodnjim imigracijskim sistemom, ki naj bi začel delovati leta 2021.

Minister Javid je izpostavil, da nova pravila ne bodo veljala za državljane EU, ki bodo v Združeno kraljestvo prišli pred brexitom. "Želimo, da ti ostanejo in zelo jih cenimo," je poudaril minister.

Tudi v primeru brexita brez dogovora bodo državljani EU lahko vstopali in izstopali v Združeno kraljestvo skozi elektronske mejne prehode, če bodo uporabili biometrični potni list.

Evropska komisija je zaradi negotove usode sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu že sredi decembra lani predlagala štirinajst kriznih ukrepov v primeru izstopa Združenega kraljestva brez dogovora, med drugim na področju pravic državljanov. Unija tako med drugim britanskim državljanom, ki živijo v 27 članicah, obljublja, da bodo še naprej uživali svoje pravice, če bo enako zagotovilo Združeno kraljestvo za državljane 27 članic na drugi strani Rokavskega preliva.

V primeru urejenega izstopa bo pravice 4,5 milijona državljanov na obeh straneh Rokavskega preliva urejal ločitveni sporazum. Državljani, ki bodo na dan izteka prehodnega obdobja v Združenem kraljestvu oziroma EU, bodo lahko tam še naprej prebivali, delali in študirali pod enakimi pogoji kot pred tem; ohranili bodo pravice do zdravstvenega varstva, pokojnin in drugih socialnih prejemkov.

Sporazum predvideva tudi preprost postopek za pridobitev posebnega statusa za bivanje v Združenem kraljestvu, s podobnimi stroški kot za pridobitev primerljivega britanskega dokumenta. Imetniki stalnega dovoljenja za bivanje v času izstopa bodo lahko ta dokument dobili zastonj.